MENI
4.4.2022.

Чланови Заједничке комисије за људска права разговарали са представницама Женске ромске мреже

Предсједавајући Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Лазар Продановић и чланови Заједничке комисије Златко Милетић и Мирјана Маринковић-Лепић разговарали су данас са представницима Женске ромске мреже о положају жена Ромкиња у бх. друштву, те њиховој политичкој партиципацији и учешћу у раду у савјетима националних мањина на свим нивоима власти у Босни и Херцеговини.

Током састанка, који је организиран поводом кампање „Мјесец дана женског ромског активизма“, истакнута је чињеница да су припаднице ромске националне мањине у Босни и Херцеговини изложене двостукој дискириминацији и то, како је наглашено, и као жене и као припаднице ромске етничке скупине. С тим у вези, констатирано је да се у таквом амбијенту друштвене искључености Ромкиње сусрећу са бројним проблемима који се огледају у ограниченом приступу образовању, запошљавању, здравственој заштити,  насиљу у породици, као и у малољетничким браковима и присилном просјачењу.

Речено је да је партиципација жена ромске националности у политичком животу на веома ниском нивоу, а да, како је речено, још увијек не постоји политичка воља за уклањањем дискриминаторних одредби које су садржане у Уставу и Изборном закону БиХ.

Гошће су током разговора презентирале одређене сегменте Платформе за унапрјеђење права и положаја Ромкиња у Босни и Херцеговини. Како је речено, документ у чијој су изради осим Женске ромске мреже, учествовала и нека друга слична удружења и надлежне институције, представља заговарачки инструмент за права Ромкиња на домаћем и међународном нивоу, те представља конкретан допринос политици борбе против антициганизма и сузбијања дискриминације ромских жена у бх. друштву.

Учесници састанка сложили су се око тога да израда стратешких докумената и акционих планова за Роме и Ромкиње у будућности треба бити у складу са ревидираном Стратегијом Босне и Херцеговине за рјешавање питања Рома у БиХ, као и да треба увести обавезни мониторниг провођења свих планова и активности.

Честитајући гошћама предстојећи Свјетски дан Рома, чланови Заједничке комисије казали су да ће, у оквиру својих надлежности, наставити да раде на афирмацији права и бољем положају припадница ове најбројније националне мањине у БиХ. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу