MENI
30.3.2022

Poslanici u Predstavničkom domu Predrag Kojović, Damir Arnaut i Nikola Lovrinović razgovarali sa delegacijom slovenačke parlamentarne stranke SAB

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Predrag Kojović, Damir Arnaut i Nikola Lovrinović razgovarali su danas sa delegacijom slovenačke parlamentarne stranke SAB, koja boravi u radnoj posjeti našoj zemlji.

Delegacija slovenačke stranke, predvođena predsjednicom SAB i bivšom premijerkom Republike Slovenije Alenkom Bratušek, interesirala se za aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, kao i za mogući utjecaj rata u Ukrajini na političke i sigurnosne prilike u našoj zemlji i regionu.

Naglašavajući izrazito dobre i prijateljske odnose Slovenije i BiH, te želju da se ti odnosi i saradnja na političkom i privrednom planu podignu na još viši nivo, članovi delegacije slovenačke stranke SAB, u kojoj su bili i član Evropskog parlamenta i bivši ministar vanjskih poslova Slovenije Ivo Vajgl i bivši ministar odbrane Slovenije Roman Jakič, poručili su da političke probleme u BiH treba rješavati dijalogom, te ocijenili da mir i stabilnost Bosne i Hercegovine predstavlja garanciju mira i stabilnosti cijelog regiona Zapadnog Balkana i šire.

Poslanici u Predstavničkom domu PSBiH osvrnuli su se na aktuelne blokade i nefunkcioniranje državnih institucija, kao i na trenutni neuspjeh u postizanju dogovora i konsenzusa oko izmjena izbornog zakonodavstva u svjetlu primjene presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

Sagovornici su se složili oko toga da je potrebno intenzivirati aktivnosti u vezi sa ispunjavanjem prioriteta Evropske komisije, kao i sa značajem što skorijeg dobijanja kandidatskog statusa za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću