MENI
23.3.2022

Predsjedavajući Doma naroda dr. Dragan Čović s delegacijom Republike Francuske

"Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović održao je sastanak s delegacijom Republike Francuske u kome su bili visoki zvaničnici Ministarstva vanjskih poslova Republike Francuske, zamjenik direktora za kontinentalnu Evropu Sylvain Guiaugué i zamjenik ravnatelja za Evropsku uniju Cyril Piquemal, te zamjenik ambasadorice Republike Francuske u BiH Xavier Rouard.

Razgovaralo se o partnerstvu Bosne i Hercegovine s Francuskom i strateškoj važnosti saradnje u svim segmentima, osobito u oblastima privrede, ekonomije i tehnološke modernizacije.

Izraženo je zadovoljstvo bilateralnim odnosima dvije zemlje koji će jačati i u budućnosti u svim sferama.

Istaknuto je kako sigurnosna arhitektura Evrope mora biti kompaktna u svim izazovima. Osobito je istaknuta važnost integracijskih odnosa prema Evropskoj uniji i jačanju kapaciteta u saradnji s NATO-om.

Dr. Čović posebno je izdvojio kako je Izborni zakon BiH trenutno najvažnije političko pitanje koje treba relaksirati unutrašnje odnose među konstitutivnim

narodima i omogućiti legitimno političko predstavljanje definirano Dejtonsko - pariškim mirovnim sporazumom.

Diskriminacija i majorizacija protivni su praksama evropskih multinacionalnih i multikulturnih zemalja. Politička kriza mora biti prevladana kao najveći test postdejtonske BiH, ali i jamstvo bržeg napretka prema Evropskoj uniji, rečeno je tokom sastanka." (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću