MENI
17.3.2022

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić sastao se u Berlinu sa poslanicom njemačkog Bundestaga

"Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić sastao se danas u Berlinu sa poslanicom u Bundestagu Jasminom Hostert.

Upoznao ju je sa političkom situacijom u zemlji i rekao da je BiH, uprkos problemima, posvećena evropskoj i NATO perspektivi. Naglasio je da je pristupanje Evropskoj uniji glavni vanjskopolitički prioritet Bosne i Hercegovine.

‘U uvjetima velike krize u svijetu izazvane invazijom Rusije na Ukrajinu, za moju zemlju ne postoji alternativa euroatlantskom putu koji smo već davno zacrtali. Ono što je veoma bitno danas jeste tempo kojim ćemo ostvariti ove ciljeve. S obzirom na to da su evropske integracije pokretačka snaga svih pozitivnih reformi u Bosni i Hercegovini, brzina procesa pristupanja Evropskoj uniji je danas važnija nego ikada. Kako sam nebrojeno puta do sada rekao, evropski put Bosne i Hercegovine, ma kako trnovit izgledao, zaista nema alternativu. Prošle sedmice smo usvajanjem tri zakona koja još treba da odobri Dom naroda, stekli kredibilne uvjete za članstvo u Evropskoj uniji’, rekao je tokom susreta predsjedavajući Zvizdić i izrazio zadovoljstvo što BiH u njemačkom Bundestagu ima iskrene prijatelje.

Poslanica Hostert je rekla da Njemačka ostaje pri stavu da je arhitektura Zapadnog Balkana završena i da naredni period treba raditi na stabiliziranju cjelokupnog stanja u BiH kako bi se zaustavio odlazak mladih i obrazovanih ljudi, kao i da se, u smislu očuvanja demokratskih vrijednosti, trebaju održati opći izbori.

‘Budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji i ona nema alternativu, ali Evropa mora biti prisutna i aktivna u regionu, a politika otvorenih vrata stalno aktuelizirana’, rekao je predsjedavajući Zvizdić."(saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću