MENI
11.3.2022

Predsjedavajući Doma naroda dr. Dragan Čović održao sastanak s ambasadorima Quinte i šefom Delegacije EU u BiH

"Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović danas je u Sarajevu održao radni susret s ambasadorima država Quinte, Nj. E. Michaelom Murphyjem, Nj. E. Matthew Fieldom, Nj. E. Margret Uebber, Nj. E. Christine Toudic i Nj. E. Marcom di Ruzzom, te sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH, Nj. E. Johannom Sattlerom.

Teme sastanka obuhvatile su trenutačnu političku i sigurnosnu situaciju u BiH i Evropi. Također je razgovarano o evropskom putu, s naglaskom na hitne izmjene izbornog zakonodavstva kako bi se ostvarili formalno-pravni uvjeti za održavanje demokratskih izbora.

Dr. Čović je istaknuo posvećenost postizanju skorog dogovora o Izbornom zakonu, a kako bi se unutarnja politička situacija dugoročno stabilizirala na osnovu potpune ravnopravnosti konstitutivnih naroda i ukidanju diskriminacije i nejednakosti u postojećem izbornom sistemu.

Istaknuo je važnom implementaciju presuda Ustavnog suda BiH, te Evropskog suda za ljudska prava i naglasio kako su ove izmjene i prilika za ubrzanje evropskog puta. Oni predstavnici, koji zaista odražavaju političku volju hrvatskoga naroda, u pregovaračkom su procesu ponudili višestruke modele koje zadovoljavaju zahtjevne kriterije, kazao je dr. Čović.

Naglasio je i kako sada već ustaljena praksa preglasavanja hrvatskoga naroda i institucionalna nejednakost šteti ne samo Hrvatima, već cijeloj Bosni i Hercegovini. Praksa oduzimanja ustavno garantiranih prava nije u skladu s demokratijama kojima težimo, istaknuo je.

Istovremeno je istaknuo kako, usprkos zastoju, Bosna i Hercegovina mora ozbiljno revitalizirati svoj put prema Evropskoj uniji i kandidatskom statusu."(saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću