MENI
10.3.2022

Objavljen Prikaz zakonodavne aktivnosti Parlamentarne skupštine BiH u 2021. godini

Sekretarijat Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i Informaciono – dokumentacioni sektor PSBiH pripremili su i objavili štampani Prikaz zakonodavne aktivnosti PSBiH u periodu od 1. januara do 31. decembra 2021. godine. 

U Prikazu, koji sadrži preciznu statistiku o održanim sjednicama oba doma PSBiH, kao i o sjednicama stalnih komisija PSBiH, navodi se da je PSBiH u navedenom periodu razmatrala 34 prijedloga zakona i tri prijedloga amandmana na Ustav BiH.

Kako se dalje navodi u Prikazu, od 34 prijedloga zakona, koji su bili u parlamentarnoj proceduri, usvojena su tri, odbijeno deset, povučen je jedan, a zakonodavni postupak obustavljen je za pet prijedloga zakona, te za Prijedlog amandmana II, III, IV i V na Ustav Bosne i Hercegovine.

Na dan 31. decembra 2021. godine procedura nije bila okončana za 15 prijedloga zakona i dva prijedloga amandmana na Ustav BiH.

U Prikazu se precizira da je deset prijedloga zakona u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara BiH, dok su 23 prijedloga zakona predložili poslanici i delegati. Navodi se, također, da je jedan zakon predložen i od strane Predsjedništva BiH.

U periodu koji je obuhvaćen Prikazom, PSBiH dala je saglasnost za ratificiranje 37 međunarodnih dokumenata.

Na sjednicama domova PSBiH usvojeno je i devet odluka, dok jedna odluka o smjeni ministra nije usvojena. Usvojeno je i 107 izvještaja, a sedam informacija je primljeno k znanju.

Na sjednicama Predstavničkog doma PSBiH usvojen je 41 zaključak, dok je Dom naroda PSBiH usvojio 15 zaključaka.

Predstavnički dom PSBiH usvojio je u navedenom periodu 28 poslaničkih inicijativa, dok je u Domu naroda PSBiH usvojena jedna delegatska inicijativa.

Predstavnički dom PSBiH, u periodu koji obuhvata Prikaz, održao je 11 sjednica i razmatrao 297 tačaka dnevnog reda. Najviše tačaka (44) razmatrano je na 15. sjednici, a najmanje na 25. sjednici (2). Najduže je trajala 15 sjednica – 9 sati i 36 minuta, dok je najkraća bila 25. sjednica – 1 sat i 3 minute.

Održana je i jedna sjednica na kojoj se poslanicima Predstavničkog doma obratio visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt.

Dom naroda PSBiH u 2021. godini održao je 6 sjednica i razmatrao 124 tačke dnevnog reda. Najviše tačaka dnevnog reda (34) razmatrano je na 16. sjednici, a najmanje na 17. sjednici (14). Najduže je trajala 15. sjednica – 4 sata i 30 minuta, a najkraće 18. sjednica – 2 sata.

U navedenom periodu održane su i 2 hitne sjednice Doma naroda PSBiH, te jedna posebna zajednička sjednica oba doma o temi: „Poslanici/delegati pitaju – Vijeće ministara BiH odgovara“.

U Prikazu zakonodavnih aktivnosti PSBiH za 2021. godinu objavljen je i tačan broj održanih sjednica stalnih komisija PSBiH, broj razmatranih tačaka dnevnog reda i trajanje tih sjednica. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću