MENI
7.3.2022.

Održana 24. sjednica Ustavnopravnog povjerenstva Doma naroda

Na 24. sjednici Ustavnopravnog povjerenstva Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrđena je usuglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sustavom BiH, te podržana načela Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Utvrđena je usuglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sustavom BiH i Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

Povjerenstvo je utvrdilo usuglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sustavom BiH i za  Prijedlog zakona o dopuni Zakona o financiranju institucija Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj Zastupničkog dom PSBiH. 

S dnevnog reda skinuto je utvrđivanje usuglašenosti sa Ustavom i pravnim sustavom BiH i izjašnjavanje o načelima Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

Povjerenstvo je podržalo Izvješće o radu Pravobraniteljstva Bosne i Hercegovine za 2020. godinu.

Povjerenstvo nije podržalo Izvješće o provedbi zakona iz nadležnosti Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine u 2020. godini. Nije podržano ni Izvješće o provedbi Lokalnih izbora 2020. godine, čiji je podnositelj Središnje izborno povjerenstvo BiH.

Ustavnopravno povjerenstvo Doma naroda nije podržalo izaslančiku inicijativu Zlatka Miletića broj:02-50-6-2219/21 od 22.12.2021. godine.

Radi nedostatka glasova iz reda jednog konstitutivnog naroda, Ustavnopravno povjerenstvo Doma naroda, sukladno članku 31. stavak (2) Poslovnika, nije moglo dati mišljenje o Zahtjevu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u svezi sa Zahtjevom Suda Bosne i Hercegovine za ocjenu kompatibilnosti članka 79. Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, br. 88/05, 53/07, 59/09, 74/10, 42/12, 41/16 i 38/18) s odredbama članka I/2 i II/4 Ustava Bosne i Hercegovine u svezi sa člankom 14. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, člankom 1. Protokola broj 12 uz Europsku konvenciju, člankom 26. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, kao i sa Zakonom o zabrani diskriminacije (“Službeni glasnik BiH”, br. 59/09 i 66/16).

Usvojeno je Izvješće o radu Ustavnopravnog povjerenstva Doma naroda PSBiH za razdoblje od 1. 1. 2021. do 31. 12. 2021. godine. 

Usvojen je i Orijentacijski radni plan Ustavnopravnog povjerenstva Doma naroda PSBiH za 2022. godinu.

Ustavnopravno povjerenstvo Doma naroda konstatiralo je da nije nadležno da razmatra dopis Dopis Veterinarske komore Federacije Bosne i Hercegovine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću