MENI
28.2.2022

Saopćenje predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava Lazara Prodanovića povodom 1. marta, Svjetskog dana nulte stope tolerancije

Povodom 1. marta, Svjetskog dana nulte stope tolerancije, predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lazar Prodanović uputio je saopćenje za javnost, koje prenosimo u cjelosti.

„Već osam godina, na inicijativu Ujedinjenih naroda, širom svijeta 1. mart obilježava se kao Dan nulte stope tolerancije diskriminacije.

Ovaj datum je prilika da se podsjetimo principa Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i da upozorimo svakoga od nas da pol, nacionalnost, etnička ili vjerska pripadnost, jezik, dob, seksualna orijentacija, invaliditet, zdravstveni status ili bilo koja druga ljudska osobina nikada ne bi smjeli biti razlog za diskriminaciju. Cijela planeta koristi ovu priliku da snažno promoviše principe nediskriminacije, socijalnog uključivanja i poštovanja različitosti.

Zato i na ovaj način želimo da uputimo poziv institucijama u BiH na svim nivoima vlasti da poštuju druge i drugačije, kao i da posebnu pažnju obrate na obavezu i potrebu osiguravanja ravnopravnog položaja žena, djece, starijih i invalidnih lica, te svih drugih ranjivih kategorija u društvu.

Borba protiv svake vrste diskriminacije, te napori koje institucije ulažu kako bi diskriminaciju po bilo kom osnovu svele na najmanju moguću mjeru, karakterišu svako pravno i demokratski uređeno društvo. Stoga je obaveza svih nas u Bosni i Hercegovini da reagujemo na svaku vrstu diskriminacije, da se borimo za poštovanje ljudskih prava, kao i da damo doprinos izgradnji ravnopravnijeg društva i boljeg okruženja za sve građanke i građane Bosne i Hercegovine.“, kaže se u saopćenju predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lazara Prodanovića. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću