MENI
24.2.2022

Članovi Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine održali sastanak sa članovima Savjeta nacionalnih manjina Republike Srpske

Članovi Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, sa predsjedavajućim Vijeća Andrijom Svatokom na čelu, održali su u Banjaluci sastanak sa članovima Savjeta nacionalnih manjina Republike Srpske.

U prvom dijelu sastanka učesnicima se, u ime Vijeća nacionalnih manjina BiH, obratio Nedžad Jusić koji je govorio o saradnji Vijeća nacionalnih manjina BiH i Savjeta nacionalnih manjina RS, te modalitetima i mogućnostima unapređenja te saradnje. Naglašavajući važnost ovakvih susreta, kojima se u javnost šalje važna poruka o jedinstvu nacionalnih manjina na prostoru cijele države, Jusić je rekao da ovakvi sastanci predstavljaju jedinstvenu priliku za kreiranje zajedničkih inicijativa i ideja za poboljšanje statusa svih pripadnika nacionalnih manjina u zemlji.

Ukazujući na potrebu formiranja udruženja i tijela koja se bave zaštitom prava nacionalnih manjina u sredinama gdje još uvijek nisu dovoljno dobro organizirana, Jusić se posebno založio za veće uključivanje mladih u rad tih tijela, za unapređenje zakonske regulative kojom bi se preciznije definirao način njihovog konstituiranja, kao i za sprječavanje bilo kakve zloupotrebe kada je riječ o izboru autentičnih predstavnika manjina.

Učesnici sastanka složilili su se oko toga da bi se intenziviranjem i uvođenjem u redovnu praksu ovakvih sastanaka i zajedničkih sjednica osigurao bolji protok informacija o svim aktivnostima vijeća/savjeta koji obuhvataju pripadnike nacionalnih manjina, a time bi se, kako je ocijenjeno, stepen saradnje i povjerenja podigao na mnogo veći nivo.

U okviru drugog tematskog bloka, predsjedavajući Svatok govorio je o upotrebi i izučavanju jezika i pisma nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini, te značaju očuvanja manjinskih jezika u našoj državi. Prema riječima Svatoka, pripadnici nacionalnih manjina u BiH uglavnom su involvirani u društvenu zajednicu i njima postojeće zakonske norme ne uskraćuju prava definirana Evropskom poveljom o regionalnim ili manjinskim jezicima, ali je problem u finansiranju i implementaciji projekata uvođenja manjinskih jezika u redovno školovanje, posebno, kako je naglasio, kada je riječ o angažiranju stručnog i adekvatnog nastavnog kadra. Podsjetio je i na važnost jezika kao identitetske osnove koja ljudima daje osjećaj pripadnosti, te ukazao na pogubnost potpune asimiliacije nacionalnih manjina za neku društvenu zajednicu. S tim u vezi, istaknuo je važnost podrške politikama koje štite i promoviraju manjinske jezike i tako njeguju posebnost zajednice, osnažuju uključenost i otvorenost društva, te doprinose boljem međusobnom razumijevanju i razbijanju predrasuda među ljudima.

Kao pozitivni primjeri u izučavanju i oživljavanju manjinskih jezika u BiH spomenuti su procesi uvođenja romskog jezika u škole na području Tuzlanskog kantona, dugogodišnje izučavanje ukrajinskog i talijanskog jezika u školama u Prnjavoru, te dugogodišnja tradicija takmičenja u poznavanju historije, kulture i tradicije nacionalnih manjina koja se organiziraju na nivou osnovnih škola sa područja Bijeljine. Tokom sastanka čuli su se i prijedlozi o uvođenju prakse međunarodne razmjene učenika na prinicipu slanja manjih grupa mladih u matične države radi izučavanja jezika, kao i o primjeni savremenih i inovativnih metoda i aplikacija prilikom učenja manjinskih jezika.

Na sastanku je bilo riječi i o donošenju strategije za nacionalne manjine Bosne i Hercegovine i problemima s kojima se članovi Vijeća suočavaju u izradi ovog dokumenta. Domaćini iz Savjeta nacionalnih manjina RS su govorili o svojim iskustvima, metodologiji rada i poteškoćama u procesu izrade Strategije za unapređenje i zaštitu prava pripradnika nacionalnih manjina u Republici Srpskoj za period 2020 – 2024. godina, koju je, kako je rečeno, usvojila Narodna skupštine Republike Srpske. Informirali su goste o tome da su u izradi ovog dokumenta, čiji je cilj, kako su kazali, kontinuirano unapređenje položaja i zaštite prava pripadnika nacionalnih manjina, učestvovali pripadnici svih udruženja i organizacija nacionalnih manjina, te brojni predstavnici lokalnih samouprava i relevantnih entitetskih organa koji se bave ovom tematikom. Svjesni činjenice da je izrada ovakvog dokumenta kompleksan proces, koji je, pored teškoća u tehničkom dijelu izrade, opterećen i političkim neslaganjima, članovi Vijeća nacionalnih manjina BiH ukazali su na važnost donošenja ovog dokumenta i podsjetili na preporuku Vijeća Evrope o izradi zajedničke strategije na nivou Bosne i Hercegovine.

Nakon ovog sastanka, Vijeće nacionalnih manjina BiH održalo je u Banjaluci i svoju 80. sjednicu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću