MENI
22.2.2022

Održana 19. sjednica Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije

Na 19. sjednici Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dato je pozitivno mišljenje, te Domu preporučeno davanje saglasnosti za ratificiranje Sporazuma o grantu za tehničku pomoć između Bosne i Hercegovine i JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar i Evropske investicione banke, u vezi s konsultantskim uslugama za nadzor nad radovima na izgradnji Koridora 5c u Bosni i Hercegovini (poddionica Počitelj-Zvirovići).

Također, dato je pozitivno mišljenje i Domu preporučeno davanje saglasnosti za ratificiranje Sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma o finansiranju i projektu, zaključenom 17. 12. 2019. (prvobitni sporazum o finansiranju i projektu) između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW), i Bosne i Hercegovine (primalac), koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora BiH, i Republike Srpske, koju predstavljaju Ministarstvo finansija RS i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS (Agencija za izvršenje projekta) u iznosu od 10.000.000,00 eura – Energetska efikasnost u javnim zgradama. 

Komisija je dala pozitivno mišljenje i preporučila davanje saglasnosti za ratificiranje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o zajedničkim lokacijama na graničnim prijelazima i Aneksa Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o zajedničkim lokacijama na graničnim prijelazima za zajedničku lokaciju na graničnom prijelazu Bratunac (Novi most) - Ljubovija (Novi most), te Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o graničnim prijelazima. U vezi s ovim sporazumima, Komisija je usvojila zaključak kojim od Vijeća ministara BiH traži da, u skladu sa ustavnim nadležnostima, pokrene postupak pripreme sporazuma o granici između Bosne i Hercegovine i susjednih država.

Članovi Komisije dali su pozitivno mišljenje i Domu preporučili davanje saglasnosti i za ratificiranje Akata Svjetske poštanske unije, usvojenih na 3. vanrednom kongresu Svjetske poštanske unije, koji je održan u Ženevi 2019. godine.

Komisija je usvojila Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2020. godinu, te primila k znanju Programski i Finansijski plan BHRT-a za 2021. godinu.

Komisija se nije izjašnjavala o Informaciji o trenutnom stanju u Izvozno-kreditnoj agenciji BiH uzrokovanom blokadom glavnog transakcijskog računa, zatraživši da se o ovoj Informaciji prethodno izjasni Vijeće ministara BiH.

Usvojen je Prijedlog izvještaja o radu Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH za 2021. godinu, te primljen k znanju Prijedlog Orijentacionog plana rada Komisije za 2022. godinu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću