MENI
17.2.2022.

Предсједавајући Представничког дома др Денис Звиздић састао се у Њујорку са генералним секретаром Уједињених нација

"Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине др Денис Звиздић састао се у Њујорку са генералним секретаром Уједињених нација Antoniom Guterresom.

Током сусрета предсједавајући Звиздић захвалио се Guterresu на успјешном вођењу Уједињених нација у посебно сложеном времену оптерећеном пандемијом и новим изазовима које карактеризирају непредвидивост и несигурност.

Др Звиздић упознао је генералног секретара Уједињених нација са актуелним дешавањима у нашој земљи. Осврнуо се на проблеме око антиуставне блокаде рада државних институција БиХ. Рекао је да су заустављени сви процеси економског напретка, јачања владавине права и позитивни кораци које је БиХ у претходном периоду направила на путу ка европским и НАТО интеграцијама.

Др Звиздић говорио је и о активностима бх. ентитета РС на отимању надлежности од државе и о покушају присвајања државне имовине и нагласио да нема компромиса када се говори о државној имовини јер је Босна и Херцеговина једини њен насљедник.

Нагласио је и да је тренутна ситуација у БиХ изузетно тешка и да нечињење у спречавању наставка антиуставног дјеловања појединаца из ентитета РС може бити разлог кашњења у правовременом дјеловању. Говорио је и о негирању геноцида у Сребреници од стране званичника ентитета РС и нагласио да је злочин геноцида пресуђен на међународним судовима и да је јасно дефиниран у законима и у Конвенцији о спречавању и кажњавању злочина геноцида.

Током разговора, др Звиздић истакнуо је спремност Босне и Херцеговине за пуни допринос рјешавању свих питања унутар Уједињених нација, од превенције сукоба до снажније промоције људских права. “У Босни и Херцеговини смо увјерени како само снажне Уједињене нације могу помоћи да се колективно суочимо са људским патњама узрокованим конфликтима, сиромаштвом, недостатком хране, пандемијама и епидемијама, климатским промјенама и природним катастрофама”, рекао је током сусрета предсједавајући Звиздић.

Генерални секретар Уједињених нација Antonio Guterres током разговора рекао је да Уједињене нације прате и снажно подржавају евроатлантски пут Босне и Херцеговине.

Састанку је присуствовао и стални представник БИХ при Уједињеним нацијама, амбасадор Свен Алкалај." (саопштење из Кабинета предсједавајућег Представничког дома др Дениса Звиздића)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу