MENI
16.2.2022

Štampan novi broj „Parlamenta“ za period oktobar – decembar 2021. godine

U novom štampanom izdanju „Parlamenta“ za period oktobar – decembar 2021. godine opširno se izvještava o sastanku rukovodstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim izaslanikom američkog predsjednika za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Kako piše „Parlament“, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabriel Escobar upoznao je tokom sastanka predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH dr. Denisa Zvizdića, zamjenike predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojšu Radmanovića i Borjanu Krišto, zamjenike predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Nikolu Špirića i Bakira Izetbegovića, te predsjedavajuću Kluba delegata hrvatskog naroda Lidiju Bradaru, koja je sastanku prisustovala u ime predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića, o ključnim stavovima institucija SAD u vezi sa aktuelnom situacijom i budućnošću BiH i cijelog regiona.

„Parlament“ prenosi i osnovne akcente sa sastanka članova kolegija oba doma PSBiH sa specijalnim izaslanikom premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuartom Peachom, koji je boravio u višednevnoj radnoj posjeti našoj zemlji. Kako piše bilten, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović i delegatkinja u Domu naroda PSBiH Marina Pendeš, koja je u radu sastanka prisustovala u ime predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Dragana Čovića, razgovarili su sa visokim gostom o aktuelnoj političkoj krizi u BiH, trenutnoj blokadi rada državnih institucija, te o daljem kretanju BiH u procesu evropskih i euroatlantskih integracija.

Štampani bilten PSBiH opširno piše i o sastanku članova kolegija oba doma PSBiH sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem. Glavne teme ovog sastanka, kako piše bilten, bile su institucionalna i društvena kriza u državi, te reforma Izbornog zakona BiH.

Bilten prenosi i to da su, u okviru žive diplomatske aktivnosti u ovom periodu, članovi rukovodstva domova PSBiH, parlamentarnih komisija, kao i drugih radnih tijela PSBiH, razgovarali i sa direktorom Direkcije za ljudska prava Vijeća Evrope Christopheom Poirelom, generalnom sekretarkom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) Helgom Mariom Schmid, specijalnim izvjestiocem Ujedinjenih nacija (UN) za promociju istine, pravde, reparacije i garancije neponavljanja zločina Fabianom Salvioliem, ambasadorima i predstavnicima zemalja članica Quinte, poslanicima iz Evropskog parlementa, predsjedavajućim Vojnog komiteta Evropske unije (EU) generalom Claudiom Grazianom, državnim ministrom za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Michaelom Rothom i poslanikom u njemačkom Bundestagu Adisom Ahmetovićem, te delegacijom Sejma Republike Poljske koju je predvodio vice maršal Sejma Ryszard Terlecki.

Opširno se izvještava i o učešću predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH dr. Denisa Zvizdića na 20. Parlamentarno – sigurnosnom forumu u Vašingtonu, kao i na Nacionalnom danu Bosne i Hercegovine koji organiziran u okviru EXPO 2020 u Dubaiju.

Novi broj „Parlamenta“ za period oktobar – decembar 2021. godine donosi i detaljne izvještaje sa sjednica oba doma PSBiH, kao i sa sjednica radnih tijela PSBiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću