MENI
4.2.2022.

Предсједавајући Представничког дома др Денис Звиздић и делегаткиња у Дому народа Марина Пендеш разговарали са извјестиоцем њемачког Бундестага за Западни Балкан

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) др Денис Звиздић и делегаткиња у Дому народа ПСБиХ Марина Пендеш разговарали су данас у Сарајеву са послаником и извјестиоцем њемачког Бундестага за Западни Балкан Адисом Ахметовићем.

Током састанка високом госту представљена је актуелна политичка ситуација у нашој земљи, с посебним акцентом на два најважнија спољнополитичка приоритета БиХ – чланство у Европској унији (ЕУ) и НАТО-у.

Предсједавајући Представничког дома др Денис Звиздић упозорио је на чињеницу да се БиХ од јула прошле године налази у антиуставној блокади чији је циљ, како је рекао, рушење државних институција и брисање напретка који је, посебно у прошлом мандату, направљен на путу ка ЕУ и НАТО-у. Према ријечима др Звиздића, проблем блокаде државних институција, као и угрожавање мира и стабилности, суочавају нашу земљу са највећим проблемом - одласком великог броја младих људи. С тим у вези, др Звиздић је подвукао да су у овом тренутку нулти приоритети БиХ чланство у НАТО-у и додјељивање кандидатског статуса за чланство у ЕУ, што би, како је нагласио, био изузетно важан корак и позитиван сигнал за БиХ.

Делегаткиња у Дому народа ПСБиХ Марина Пендеш, која је на састанку учествовала у име предсједавајућег Дома народа ПСБиХ др Драгана Човића, такође је истакла да европски и евроатлантски пут немају алтернативу. Делегаткиња Пендеш заложила се за поштовање Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ, те права конститутивних народа у БиХ.

Посланик и извјестилац њемачког Бундестага за Западни Балкан Адис Ахметовић изразио је забринутост институција власти у Њемачкој, као и кључних институција ЕУ ситуацијом у БиХ. Посебно наглашавајући да Њемачка подржава територијални интегритет и цјеловитост БиХ, Ахметовић је рекао да власти у његовој земљи у потпуности подржавају европски и евроатлантски пут БиХ. С тим у вези, нагласио је да ће Њемачка снажно радити на стабилизацији политичких и економских прилика у БиХ, јачању демократије и отварању перспективе за младе људе у нашој земљи.

Састанку предсједавајућег Звиздића и делегаткиње Пендеш са послаником и извјестиоцем њемачког Бундестага за Западни Балкан Адисом Ахметовићем присуствовала је и амбасадорка СР Њемачке у БиХ Margret Uebber. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу