MENI
1.2.2022.

Предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Асим Сарајлић и парламентарни војни повјереник БиХ Бошко Шиљеговић разговарали са представницима Центра за европске сигурносне студије

Предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Асим Сарајлић и парламентарни војни повјереник БиХ Бошко Шиљеговић разговарали са данас у Сарајеву са представницима Центра за европске сигурносне студије (CESS) из Гронингена Erikom Sportelom i Peterom Vanhouttom.

Сарајлић и Шиљеговић упознали су госте са активностима Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ и Канцеларије парламентарног војног повјереника БиХ, као и са актуелним стањем у секторима одбране и безбједности у БиХ.

Разговарано је актуелним проблемима у парламентарном наџору сектора одбране и безбједности, о потреби измјене и допуне легислативе и стратешких докумената који су углавном усвојени у периоду од 2004. до 2010. године, те о застоју који је у протеклих десет година видљив у тој области. Оцијењено је како је недостатак политичке воље учинио своје, ради чега су, како је казано, бројни реформски захвати и приједлози за допуне постојећих законских рјешења на чекању.

Госте из CESS-а, чији су представници више од двадесет година присутни у региону, интересовали су начини да се помогне бх институцијама с циљем оживљавања процеса који су Босну иХерцеговину прије петнаест и више година сврставали у добре примјере укупне ситуације у региону Западног Балкана.

Разговарано је и о могућностима унапређења регионалне сарадње парламентарних тијела, као и о могућностима интензивирању дијалога у БиХ и региону.

Циљ вишедневне студијске посјете представника CESS-а Босни и Херцеговини јесте отварање простора за интензивирање партнерске сарадње у региону, посебно сарадње парламентарних тијела која се баве цивилним парламентарним наџором, те структура из сектора одбране и безбједности. (крај)

 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу