MENI
1.2.2022

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Asim Sarajlić i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović razgovarali sa predstavnicima Centra za evropske sigurnosne studije

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Asim Sarajlić i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović razgovarali sa danas u Sarajevu sa predstavnicima Centra za evropske sigurnosne studije (CESS) iz Groningena Erikom Sportelom i Peterom Vanhouttom.

Sarajlić i Šiljegović upoznali su goste sa aktivnostima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH i Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, kao i sa aktuelnim stanjem u sektorima odbrane i sigurnosti u BiH.

Razgovarano je aktuelnim problemima u parlamentarnom nadzoru sektora odbrane i sigurnosti, o potrebi izmjene i dopune legislative i strateških dokumenata koji su uglavnom usvojeni u periodu od 2004. do 2010. godine, te o zastoju koji je u proteklih deset godina vidljiv u toj oblasti. Ocijenjeno je kako je nedostatak političke volje učinio svoje, radi čega su, kako je kazano, brojni reformski zahvati i prijedlozi za dopune postojećih zakonskih rješenja na čekanju.

Goste iz CESS-a, čiji su predstavnici više od dvadeset godina prisutni u regionu, interesovali su načini da se pomogne bh institucijama s ciljem oživljavanja procesa koji su Bosnu iHercegovinu prije petnaest i više godina svrstavali u dobre primjere ukupne situacije u regionu Zapadnog Balkana.

Razgovarano je i o mogućnostima unapređenja regionalne saradnje parlamentarnih tijela, kao i o mogućnostima intenziviranju dijaloga u BiH i regionu.

Cilj višednevne studijske posjete predstavnika CESS-a Bosni i Hercegovini jeste otvaranje prostora za intenziviranje partnerske saradnje u regionu, posebno saradnje parlamentarnih tijela koja se bave civilnim parlamentarnim nadzorom, te struktura iz sektora odbrane i sigurnosti. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću