MENI
23.10.2015

Bosna i Hercegovina preuzela predsjedavanje COSAP-om


Članica Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Zdenka Džambas učestvovala je u radu 11. sastanka Konferencije parlamentarnih komisija za evropske integracije zemalja obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja Jugoistočne Evrope (COSAP), koja je danas održana u Tirani. 

Inače, današnjim moderiranjem gospođe Džambas završnim panelom „Parlamentarni pristup Berlinskom procesu“, Bosna i Hercegovina je i formalno preuzela predsjedavanje COSAP-om koje će trajati do XII sastanka COSAP-a koji će u proljeće 2016. godine biti održan u Sarajevu.

Sastanak, koji je pored predstavnice PSBiH, okupio i parlamentarne delegacije iz Albanije, Crne Gore, Srbije, Makedonije, a kao gosti i predstavnike Turske i Kosova, obilježila je rasprava o bližoj regionalnoj saradnji i parlamentarnim izazovima, prilikom čega je apostrofirana potreba za zajedničkim djelovanjem zemalja članica COSAP-a u cilju rješavanja otvorenih pitanja kroz konstruktivni dijalog i uzajamnu komunikaciju i saradnju. Posebno je naglašena uloga parlamenata u procesu uspostavljavljanja bolje i efikasnije regionalne saradnje. Konstatirano je da parlamenti moraju više raditi na donošenju relevantnih propisa i nastojati postizati konsenzus oko vitalnih pitanja koja se tiču nadzora nad adekvatnom primjenom ključnih reformi.

Učesnici ovog skupa obavili su i raspravu o poticanju sveobuhvatnosti i interakcije među akterima u procesu evropskih integracija, prilikom čega je istaknuta potreba za uključivanjem svih sfera društveno – političkog života u proces evropskog integriranja zemalja Jugoistočne Evrope.

Tokom panela kojim je moderirala gospođa Džambas, učesnici Konferencije zaključili su da je od iznimne važnosti postojanje novih inicijativa EU po pitanju aktivnijeg djelovanja zemalja Zapadnog Balkana u procesu evropskog integriranja. Tom prilikom istaknuta su mišljenja koja potvrđuju opredijeljenost Zapadnog Balkana ka EU integracijama i naglašena podrška svim zemljama regiona na tom putu. Učesnici su posebno potencirali neophodnost realizacije inicijative kojom se predlaže uspostavljanje parlamentarnog foruma u okviru Berlinskom procesa. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću