MENI
26.10.2015

Održana 12. sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava


Na 12. sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u drugom čitanju, sa usvojenim amandmanima, podržan je Prijedlog zakona o strancima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Podržan je, također u drugom čitanju, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o potrošačima u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Zajednička komisija za narednu sjednicu odložilo je izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o azilu u drugom čitanju, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

U vezi sa izmjenama i dopunama Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH i Poslovnika Doma naroda PSBiH, zaključeno je da poslanici koji su članovi Zajedničke komisije ove izmjene i dopune predlože Predstavničkom domu po hitnom postupku, odnosno da delegati koji su članovi Zajedničke komisije, također, ove izmjene i dopune predlože Domu naroda PSBiH po hitnom postupku. Predložene izmjene i dopune odnose se na usklađivanje poslovnika oba doma PSBiH sa Kodeksom ponašanja poslanika i delegata u PSBiH.

Primljena je k znanju Informacija o procjenama i mogućnostima BiH u vezi s pitanjem izbjegličke krize u regionu i Evropskoj uniji. Zaključeno je da Vijeće ministara BiH, u roku od deset dana, dostavi dopunu Informacije u kojoj su uočeni određeni nedostaci, posebno u dijelu koji se tiče izvora i načina finansiranja i načina zdravstvene zaštite izbjeglica, ukoliko se pojave na području naše zemlje. Odlučeno je da, nakon što Vijeće ministara BiH dostavi dopunu Informacije, ista bude upućena i domovima PSBiH na izjašnjavanje.

Zajednička komisija podržala je zahtjev Vijeća nacionalnih manjina BiH za uvrštavanje tačke na dnevni red sjednica Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH, koja bi glasila: „Provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH“.

Primljena je k znanju Informacija o inicijativi za donošenje Zakona o dijaspori, kao i Specijalni izvještaj Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH o stanju zaštite majke i materinstva za područje Federacije BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću