MENI
18.12.2021.

Предсједавајући Представничког дома др Денис Звиздић говорио на Националном дану БиХ у оквиру ЕXPO 2020 у Дубаију

"Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине др Денис Звиздић говорио је данас на Националном дану Босне и Херцеговине који је одржан у Дубаију у оквиру ЕXPО 2020.

Национални дан БиХ представљао је јединствену прилику да се, у оквиру највеће свјетске изложбе у историји, промовише наша држава, њена привреда, култура, умјетност и туристичке дестинације.

Предсједавајући Звиздић се током обраћања посебно захвалио домаћинима који су  помогли у припремама босанскохерцеговачког наступа на ЕXPО и честитао на изврсној организацији најпознатије свјетске изложбе. Рекао је да је Босна и Херцеговина земља која има вриједно културно-историјско наслијеђе и да представља мјесто преплитања три велике цивилизације и четири велике религије. “Моја земља је одувијек била позната као мост између истока и запада, док је њен главни град Сарајево познат због културног диверзитета и изванредних сакралних и свјетовних споменика. Због тога смо ми у Босни и Херцеговини постали најбољи примјер како људи различитих религија могу живјети заједно, чувати свој идентитет и стално обнављати своје културно наслијеђе”, рекао је током обраћања предсједавајући Звиздић и позвао присутне да замисле земљу у срцу Европе, на размеђу свјетова, са изванредним географским положајем, земљу чије је 50% површине прекривено дивним шумама, земљу која има више од 280 ријека, од којих су неке најљепше у Европи, земљу која има више од 100 језера, која има 4 национална парка и два велика парка природе и у којој се налази посљедња прашума у Европи, која има стотине националних споменика и богато културно – историјско наслијеђе, која има 4 споменика на листи свјетске културне баштине UNESCO-а, која има нобеловце и оскаровце и у којој су одржане Зимске олимпијске игре 1984., у којој живе срдачни, паметни и талентовани људи. “Ако сте замислили државу са оваквим природним и културним богатствима и потенцијалима које сам описао, онда требате знати да таква држава постоји и да се зове Босна и Херцеговина”, рекао је предсједавајући Звиздић.

Говорио је и о чињеници да се Босна и Херцеговина налази у срцу југоисточне Европе и да има снажан интерес да буде дио и покретач позитивних процеса, који укључују повезивање, сарадњу и реализацију пројеката у општем интересу. “Подузетни људи, едуцирана радна снага, природни ресурси, приступ финансијама и географска близина великим тржиштима и Европској унији, са којом имамо 1000 км границе, чини да БиХ  може бити добар и поуздан партнер економски развијеним државама и на истоку и на западу. Због тога је наш трајни циљ да радимо на креирању друштва знања и на паметном расту и даљем развоју науке, образовања, истраживања и иновација, јер то сматрамо важном основом за јачање конкурентности и економске стабилности, како БиХ тако и цијелог региона”, нагласио је др Звиздић.

Говорио је и о визији будућности Босне и Херцеговине и рекао да највећи дио грађана Босне и Херцеговине будућност своје земље види у евроатлантским интеграцијама и да очекује да ће БиХ у наредном периоду и постати дијелом Европске уније, којој по свом географском, али и стратешком положају и припада.

На крају обраћања предсједавајући Звиздић је позвао присутне да дођу и посјете Босну и Херцеговину, земљу добрих, паметних, племенитих, вриједних и талентираних људи и да упознају њене цивилизацијске вриједности, као и инвестиционе могућности које моземо понудити. “Позивам вас, посебно инвеститоре, да будете дио лијепе приче о напретку и развоју Босне и Херцеговине која је увијек била мост између истока и запада и мјесто сусрета и заједничког живота људи различитих вјера. То треба бити и у будућности -  како у економском тако и у културном смислу”, рекао је предсједавајући Звиздић.

Националном дану Босне и Херцеговине присуствовао је први замјеник предсједавајућег Федералног националног савјета Уједињених Арапских Емирата, његова екселенција Hamad Ahmad Al Rahumi.

Предсједавајући Звиздић ће сутра учествовати и на „Country Business briefingu“, догађају који ће омогућити званичницима и експертима из кључних индустрија Босне и Херцеговине да представе пословне прилике наше државе и остваре конекцију са глобалним инвеститорима и доносиоцима одлука, с циљем превазилажења изазова и подстицања економског раста.

ЕXPO 2020 у Дубаију, који ће трајати до 31. марта 2022. године, највећа је икад организована свјетска изложба, на којој учествују 192 државе са свих континената. Очекује се да ће ЕXPО 2020 у Дубаију посјетити више од 25 милиона људи из цијелог свијета.” (саопштење из Кабинета предсједавајућег Представничког дома др Дениса Звиздића)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу