MENI
26.10.2015

Održan 5. sastanak Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH


U organizaciji Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Sarajevu je danas održan 5. sastanak Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH, tokom kojeg su predstavnici parlamenata svih nivoa vlasti u BiH upoznati sa sadržajem ključnih dokumenata i stepenom dostignutog napretka Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji.

Tokom sastanka, kojem su, osim članova Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH, prisustvovali i članovi komisija za evropske integracije Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske, Komisije za evropske integracije Brčko distrikta, kao i predsjedavajući skupština kantona u Federaciji BiH, informaciju o napretku naše zemlje u procesu evropskih integracija podnio je specijalni izaslanik Evropske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark, koji je ocijenio da je BiH u posljednjih godinu dana postigla značajan i vidljiv napredak na evropskom putu.

U obraćanju parlamentarcima Wigemark je podsjetio da BiH u narednim mjesecima treba da postigne napredak u provođenju Reformske agende, da, nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, prilagodi trgovinski dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te da usaglasi i uspostavi funkcionalni mehanizam koordinacije kako bi ispunila uvjete za podnošenje aplikacije za status kandidata za ulazak u Evropsku uniju.

Izražavajući uvjerenje da je BiH sve bliža članstvu u Evropsku uniju, Wigemark je poručio da su institucije EU spremne da u naredne tri godine izdvoje 1,5 milijardi eura za nove investicije, unapređenje ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta.

O napretku u provođenju Reformske agende i akcionih planova, kao i u procesu usaglašavanja mehanizma koordinacije prisutnima je govorio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji je izrazio optimizam da će naša zemlja, ukoliko nastavi sa sadašnjim tempom provođenja reformi, biti u stanju da u narednih nekoliko mjeseci podnese aplikaciju za status kandidata za ulazak u Evropsku uniju.

Učesnici Parlamentarnog foruma usaglasili su i zajedničku izjavu u kojoj se izražava snažna podrška Berlinskom procesu, koji je ojačao evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, te dao nove impulse za privredni napredak i jačanje regionalne saradnje. U usaglašenoj izjavi učesnici Parlamentarnog foruma izražavaju jasno opredjeljenje da rade na provođenju Reformske agende, akcionih planova i usvajanju mehanizma koordinacije, kao i da odgovore svim obavezama koje stoje pred parlamentarnim tijelima u vezi sa provođenjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. (kraj)

Usaglašeni tekst Zajedničke izjave možete pročitati ovdje.


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću