MENI
14.12.2021

Poslanik u Predstavničkom domu Jasmin Emrić učestvovao u radu Generalnog odbora za ekonomiju, infrastrukturu i energetiku SEECP-a

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Emrić učestvovao je danas u svojstvu člana na sastanku Generalnog odbora za ekonomiju, infrastrukturu i energetiku Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji je u formatu video-konferencije održan u Beogradu.

Tom prilikom gospodin Emrić podržao je tekst Nacrta Rezolucije i preporuka „Ekonomije Jugoistočne Evrope u svijetlu pandemije COVID-19: ulozi i perspektive“ kojom su se sve članice Parlamentarne skupštine SEECP-a usaglasile da zajednički rade na oporavku ekonomija od posljedica pandemije COVID-19 kao i da nastave sprovoditi aktivnosti u oblasti vladavine prava, postizanja otpornih i održivih ekonomija, u oblasti životne sredine i energetske tranzicije, što će dodatno utjecati na ekonomski rast. (tekst Rezolucije i preporuka možete pročitati OVDJE)

Učestvujući u diskusiji poslanik Emrić naglasio je da se, pored pandemije, migrantske krize i njihovih negativnih utjecaja na ekonomski rast i razvoj, Bosna i Hercegovina nalazi u najsloženijoj političkoj situaciji od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Već pola godine blokiran je rad Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, tako da su trenutno sve aktivnosti domaćih političkih aktera i međunarodne zajednice usmjerene na nastavak redovnog rada državnih institucija i odlučivanja u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, naglasio je Emrić.

On je tokom izlaganja posebno istaknuo da je za Bosnu i Hercegovinu vrlo važna saradnja sa svim članicama Parlamentarne skupštine SEECP-a, a posebno sa susjednim zemljama Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom koje svojim pozitivnim politikama, ekonomskom, institucionalnom saradnjom i iskrenim dijalogom mogu značajno doprinijeti stabilnosti, sigurnosti, miru i evropskim integracijama Bosne i Hercegovine, ali i cijelog Zapadnog Balkana. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću