MENI
7.12.2021

Članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-a prisustvovali ceremoniji primopredaje dužnosti komandanta NATO Štaba u Sarajevu

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Asim Sarajlić i član Delegacije Nikola Lovrinović, te parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović prisustvovali su danas ceremoniji primopredaje dužnosti komandanta NATO Štaba u Sarajevu.

Na ceremoniji održanoj u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu, dužnost komandanta NATO Štaba u Sarajevu od brigadnog generala Erica Folkestada (KoV SAD) preuzela je brigadna generalica Pamela L. McGaha (KoV SAD).

U svom obraćanju prisutnima, komandant Komande združenih savezničkih snaga Napulj, admiral Robert P. Burke rekao je kako ceremonija primopredaje komande predstavlja univerzalno razumljivu vojnu tradiciju, koja simbolizira kontinuitet i predanost zacrtanom cilju.

Admiral Burke podsjetio je da je ovo 17. primopredaja dužnosti komandanta NATO Štaba u Sarajevu, što, kako je naglasio, predstavlja opipljiv dokaz trajne opredijeljenosti NATO saveza da podržava institucije BiH u provođenju reformi u odbrambenom i sigurnosnom sektoru.

Istaknuo je kako tim NATO Štaba u Sarajevu ostaje sastavna komponenta nastojanja NATO-a da održi sigurnost i stabilnost na Zapadnom Balkanu, te poručio kako je uloga tog tima danas važnija nego ikad prije.

Admiral Burke zahvalio se brigadnom generalu Folkestadu na njegovom doprinosu u proteklom periodu, pogotovo kad je riječ o Programu reformi 2020. Naglasio je da je posao koji je general Folkestad uradio pomogao da se dođe do institucionalnog odobrenja na nivou države za Komisiju za saradnju s NATO-om u BiH , čime je, kako je ocijenio, osiguran ključni mehanizam za razmatranje nacrta Programa reformi za 2021. godinu, kao tehničkog instrumenta, a ne, kazao je, dokumenta za vođenje političkih borbi po cijenu nastavka euroatlantskih integracija ove zemlje.

Admiral Burke i prisutni politički i vojni zvaničnici poželjeli su uspješan mandat brigadnoj generalici Pameli L. McGaha. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću