MENI
3.11.2021

Predsjedavajući Doma naroda dr. Dragan Čović u Zagrebu razgovarao s predsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske

"Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović boravio je danas u posjeti Banskim dvorima, gdje je održan sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem. 

Na sastanku, kojem je prisustvovao i ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, dr. Čović upoznao je premijera Plenkovića o aktuelnim događanjima u BiH i najvećoj političkoj krizi u postdejtonskoj BiH.

Dr. Čović kazao je kako je nedavni dolazak američkog posebnog izaslanika za izbornu reformu Matthewa Palmera i direktorice Evropske službe za vanjske poslove Angeline Eichhorst trebao biti snažan motiv i iskorak za postizanje konačnog dogovora koji će omogućiti legitimno političko predstavljanje u tijelima vlasti i institucijama kako nalažu Ustav BiH, te odluke Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava. Po riječima dr. Čovića, u sljedeća dva mjeseca, u neizbornoj 2021. godini, reforma Izbornog zakona BiH uz ograničene ustavne izmjene kao ključni aspekti održivog rješenja moraju biti postignuti kako bi se u BiH napravio ključni politički iskorak. 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je da je pitanje položaja Hrvata u BiH tema od vitalnog hrvatskog interesa. Naglasio je podršku Hrvatske postizanju što skorijeg dogovora među političkim strankama u BiH i usvajanju promjena Izbornog zakona BiH do kraja godine, a kojima će se u potpunosti poštovati ravnopravnost i legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda u Predsjedništvu i najvišim predstavničkim institucijama BiH". (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću