MENI
29.10.2021.

Članovi Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH i Izaslanstva PSBiH u PSNATO-a održali sastanak sa predsjedateljem Vojnog komiteta EU

Članovi Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH i Izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) održali su danas sastanak sa predsjedateljem Vojnog komiteta Europske unije (EU) generalom Claudiom Grazianom, koji boravi u višednevnom posjetu našoj zemlji.

Dobrodošlicu generalu Grazianu poželio je predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH i Izaslanstva PSBiH u PSNATO-a Asim Sarajlić, koji je posjet predsjedatelja Vojnog komiteta EU ocijenio veoma značajnom u trenutku kada nam je, kako je rekao, potreban dijalog kako unutar BiH tako i sa našim prijateljima iz EU, NATO-a i međunarodnih organizacija koje su, radeći sa dužnosnicima BiH, prošli veoma uspješano razdoblje tranzicije i provođenja reformi u sektoru obrane i sigurnosti.

Ocjenjujući kako je potrebna i dobrodošla pomoć prijatelja iz EU za otklanjanje sadašnjih zastoja, Sarajlić je ocijenio da su snage EUFOR-a u proteklom razdoblju dale značajan doprinos jačanju stabilnosti i sektora obrane i sigurnosti BiH, čiji su predstavnici, kako je rekao, uspostavili uspješan i partnerski odnos sa Zapovjedništvom EUFOR-a.

Predsjedatelj Vojnog komiteta EU general Claudio Graziano u svom obraćanju podvukao je da BiH i cijeli region Zapadnog Balkana za EU predstavljaju ne samo susjede već i bliske partnere u suočavanju sa sigurnosnim i svim drugim izazovima koji prijete građanima Europe.

Prema riječima generala Graziana, Europska komisija posvećena je očuvanju Misije ALTEA u BiH, ali i potpori jedinstvenim Oružanim snagama BiH, što predstavlja, kako je rekao, investiciju u mir i sigurnost Europe. S tim u svezi, general Graziano najavio je dodatnih 10 milijuna eura potpore Deminerskoj bojnoj Oružanih snaga BiH, koji će od iduće godine u svojim misijama imati na raspolaganju 34 nova transportna vozila, isto toliko novih medicinskih vozila i 150 novih detektora za metal.

General Graziano izrazio je uvjerenje da će Oružane snage BiH ostati jedinstvene i da će, u partnerstvu sa europskim vojnim snagama, doprinositi sigurnom okruženju sa sve građane regiona Zapadnog Balkana i EU.

U okviru sastanka general Graziano održao je i predavanje o sadašnjim i budućim sigurnosnim izazovima, naglasivši da EU, u suočavanju sa sigurnosnim prijetnjama, ali i prirodnim katastrofama i posljedicama pandemije virusa korona, mora biti spremna da odgovori samostalno, kao i u suradnji sa vanjskim partnerima.

Osim članova Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH i Izaslanstva PSBiH u PSNATO-a, sastanku sa generalom Grazianom nazočili su parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović, generali i časnici Oružanih snaga BiH, predstavnici Misije OESS-a u BiH, te NATO Stožera u Sarajevu i Zapovjedništva EUFOR-a. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću