MENI
28.10.2021

Visoki predstavnik obratio se poslanicima Predstavničkog doma

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt obratio se danas poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

U svom obraćanju visoki predstavnik osvrnuo se na aktuelnu političku situaciju u BiH, naglašavajući potrebu fukcioniranja institucija i otklanjanja postojećih blokada, te nastavka reformi s ciljem ispunjavanja 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, kao i ispunjavanja programa “5 plus 2” kako bi Bosna i Hercegovina, kao mirna, sigurna i održiva država, nastavila putem evropskih integracija.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je istaknuo značaj nastavka reforme pravosuđa s ciljem borbe protiv kriminala i korupcije i jačanja pravosudnih institucija. Osvrnuo se i na mogućnost korištenja bonskih ovlaštenja, te pozvao političare u BiH da zajedno rade na zaustavljanju procesa odlaska mladih iz zemlje, jačanju ekonomije i stvaranju uvjeta za bolji život svih građana BiH.

Srdačnu dobrodošlicu visokom predstavniku prethodno je poželio predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić.

Nakon uvodnog obraćanja, visoki predstavnik odgovorio je i na pitanja šefova poslaničkih klubova Adila Osmanovića, Saše Magazinovića, Dženana Đonlagića, Nikole Lovrinovića, Predraga Kojovića i samostalnog poslanika Jasmina Emrića.

Obraćanju visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH poslanicima Predstavničkog doma PSBiH prisustvovali su i predstavnici zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) u BiH. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću