MENI
4.4.2013

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara NATO-a za pitanja žena, mira i sigurnosti


Predsjedavajući Niko Lozančić, prva zamjenica Ismeta Dervoz i članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Beriz Belkić, Zijad Jagodić i Vesna Krstović-Spremo, kao i član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Mehmed Bradarić razgovarali su danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara NATO-a za pitanja žena, mira i sigurnosti Mari Skaare u vezi provedbe Rezolucije Ujedinjenih naroda 1325 – Žene, mir, sigurnost.

Članovi Parlamentarne skupštine BiH su upoznali specijalnu predstavnicu generalnog sekretara NATO-a za pitanja žena, mira i sigurnosti sa provedbom ove Rezolucije u BiH, te statističkim pokazateljima o zastupljenosti žena u oružanim snagama i sigurnosnim agencijama BiH, s posebnom naglaskom na njihovoj zastupljenosti na mjestima donošenja odluka.

Mari Skarre je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je BiH bila prva u regiji a osma u Evropi koja je donijela Akcijski plan za provedbu Rezolucije UN-a 1325, kao i pažnju koju provedbi ovog plana i Rezolucije posvećuje Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH, odnosno Parlamentarna skupština BiH u cjelini.
Također, rekla je kako očekuje da će biti prilika da dobra iskustva BiH budu prezentirana u sklopu foruma NATO-a za provedbu Rezolucije UN-a 1325. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću