MENI
4.10.2021

Članovi Komisije za vanjsku trgovinu i carine razgovarali sa vice maršalom Sejma Republike Poljske

Predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Bogdanić, zamjenici predsjedavajućeg Mijo Matanović i Edin Mušić, te član Komisije Šemsudin Mehmedović razgovarali su danas sa vice maršalom Sejma Republike Poljske Ryszardom Terleckim, koji, sa delegacijom Donjeg doma poljskog Parlamenta, boravi u višednevnoj posjeti našoj zemlji.

Izražavajući dobrodošlicu visokim gostima iz Parlamenta Poljske, članovi Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma PSBiH zahvalili su se za dugogodišnju pomoć koju Republika Poljska pruža BiH, a naročito, kako je istaknuto, za medicinska sredstva za borbu protiv COVID-19, koja je Vlada Republike Poljske, u dva navrata, donirala našoj zemlji.

Sagovornici su se složili da između dvije zemlje postoje prijateljski odnosi bez otvorenih pitanja, ali da postoji mnogo prostora za podizanje nivoa vanjskotrgovinske razmjene, kao i saradnje u oblastima poljoprivrede, turizma, te u oblasti energetskog sektora. S tim u vezi, posebno su istaknute neiskorištene mogućnosti BiH za razvoj ljetnjeg, banjskog i vjerskog turizma, kao i za izvoz i proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. Kako je zajednički ocijenjeno, razvoj putne infrastrukture i uspostavljenje direktnih avio-linija između dvije zemlje dodatno bi olakšao i unaprijedio privrednu saradnju BiH i Republike Poljske.

Ističući činjenicu da je podizanje nivoa privredne saradnje u domenu, prije svega, vlada dvije zemalje, sagovornici su ocijenili da bi inteziviranjem parlamentarne saradnje, pogotovu, kako je rečeno, srodnih parlamentarnih komisija, moglo potaknuti predstavnikle izvršne vlasti zemalja da tu saradnju učine većom i sadržajnijom. U tom kontekstu, sagovornici su izrazili potrebu za intenziviranje posjeta i saradnje mješovitih delagacija koje bi činili privrednici, te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti dvije zemlje. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću