MENI
4.10.2021.

Чланови Комисије за спољну трговину и царине разговарали са вице маршалом Сејма Републике Пољске

Предсједавајући Комисије за спољну трговину и царине Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Драган Богданић, замјеници предсједавајућег Мијо Матановић и Един Мушић, те члан Комисије Шемсудин Мехмедовић разговарали су данас са вице маршалом Сејма Републике Пољске Ryszardom Terleckim, који, са делегацијом Доњег дома пољског Парламента, борави у вишедневној посјети нашој земљи.

Изражавајући добродошлицу високим гостима из Парламента Пољске, чланови Комисије за спољну трговину и царине Представничког дома ПСБиХ захвалили су се за дугогодишњу помоћ коју Република Пољска пружа БиХ, а нарочито, како је истакнуто, за медицинска средства за борбу против COVID-19, која је Влада Републике Пољске, у два наврата, донирала нашој земљи.

Саговорници су се сложили да између двије земље постоје пријатељски односи без отворених питања, али да постоји много простора за подизање нивоа спољнотрговинске размјене, као и сарадње у областима пољопривреде, туризма, те у области енергетског сектора. С тим у вези, посебно су истакнуте неискориштене могућности БиХ за развој љетњег, бањског и вјерског туризма, као и за извоз и производњу електричне енергије из обновљивих извора енергије. Како је заједнички оцијењено, развој путне инфраструктуре и успостављење директних авио-линија између двије земље додатно би олакшао и унаприједио привредну сарадњу БиХ и Републике Пољске.

Истичући чињеницу да је подизање нивоа привредне сарадње у домену, прије свега, влада двије земље, саговорници су оцијенили да би интезивирањем парламентарне сарадње, поготову, како је речено, сродних парламентарних комисија, могло потакнути представникле извршне власти земаља да ту сарадњу учине већом и садржајнијом. У том контексту, саговорници су изразили потребу за интензивирање посјета и сарадње мјешовитих делагација које би чинили привредници, те представници извршне и законодавне власти двије земље. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу