MENI
1.10.2021.

Сарајлић и Шиљеговић присуствовали дану за високе званице у оквиру годишње вјежбе ЕУФОР-а “Брзи одговор 21.”

Предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Асим Сарајлић и парламентарни војни повјереник БиХ Бошко Шиљеговић данас су у бази Бутмир у Сарајеву, на позив команданта ЕУФОР-а генерал-мајора Alexandera Platzera, присуствовали дану за високе званице у оквиру годишње вјежбе ЕУФОР-а “Брзи одговор 21.”

Овом годишњом вјежбом провјерене су способности  ЕУФОР-а да обави распоређивање резервних снага које се налазе изван БиХ, а које земље учеснице држе у високој приправности. Ове године, Оружане снаге БиХ су на вјежби учествовале с три пјешадијска вода из састава Оперативне команде Оружаних снага БиХ. За потребе вјежбе, Министарство одбране БиХ дало је на располагање ЕУФОР-у и властите инфраструктурне капацитете на различитим локацијама у Босни и Херцеговини.

Данас су снаге ЕУФОР-овог мултинационалног батаљона и њихове резервне снаге, уз учешће припадника Оружаних снага БиХ, СИПА-е и полицијских агенција, имале завршну вјежбу чији је циљ био да се покаже интероперабилност, ефикасност садејства и значај успјешне сарадње са субјектима одбране и безбједности у БиХ.

Вјежба, чији је сценариј подразумијевао и стварање безбједног окружења за отклањање посљедица евентуалног земљотреса у јужном дијелу БиХ, одржана је на територији Гламоча, Ливна, Томиславграда, Љубушког, Мостара, Чапљине, Требиња, Билеће и Сарајева.

У реализацији вјежбе „Брзи одговор 2021.“, уз ЕУФОР-ове јединице стациониране у БиХ,  учествовале су резервне снаге ЕУФОР-а из Аустрије, Бугарске, Мађарске, Турске и Румуније. (крај)

 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу