MENI
30.9.2021.

Članovi Izaslanstva PSBiH u PSVE sudjelovali na četvrtom dijelu redovitog godišnjeg zasjedanja PSVE

Članovi Izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE) sudjelovali su, u online formatu, na četvrtom dijelu redovitog godišnjeg zasjedanja PSVE, koje je održano od 27. do 30. rujna ove godine.

Tijekom zasjedanja parlamentarcima su se obratili predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, europska povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides, predsjedatelj Komiteta ministara Vijeća Europe i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péter Szijjártó, te zamjenik premijera Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov.

Parlamentarci iz država članica PSVE u okviru rasprave o aktualnim pitanjima diskutirali su o temi „Zapadni Balkan između demokratskih izazova i europskih težnji: koja je uloga Vijeća Europe“. U diskusijama na ovu temu prepoznati su konkretni problemi u zemljama ove regije, kao i očekivanja u svezi sa pronalaskom modaliteta za unaprjeđenje vladavine prava, demokracije i ljudskih prava. Također se govorilo o postignutom progresu u različitim sferama u proteklom razdoblju. S tim u svezi, zastupnici su izrazili očekivanje da će naredno razdoblje biti obilježeno transparentnim dijalogom, te ekonomskim i političkim prosperitetom u svim zemljama Zapadnog Balkana.

Sudionici jesenjeg zasjedanja PSVE diskutirali su o izvješćima promatračkih misija o parlamentarnim izborima u Armeniji, Bugarskoj i Moldaviji, kao i o nedavnom sukobu između Armenije i Azerbejdžana, te usvojili niz preporuka s ciljem ublažavanja humanitarnih posljedica kako bi se krenulo prema procesu uspostave stabilnog mira i kontinuiranog procesa pomirenja.

Rasprava o hitnim pitanjima imala je u fokusu posljedice koje trenutna situacija u  Afganistanu reflektira na Europu. Naglašeno je da države članice Vijeća Europe trebaju raditi na postizanju koherentnog, koordiniranog i usklađenog odgovora međunarodne zajednice, kao jedinog mogućeg načina rješavanja trenutnih, kao i budućih pitanja u svezi sa situacijom u Afganistanu.

Jedan od središnjih događaja zasjedanja bio je panel na visokoj razini na temu prava na sigurnu, zdravu i održivu okolinu. Prezentirano je sedam izvješća koji analiziraju trenutne goruće probleme, ali i najbolje prakse očuvanja životne sredine u državama članicama. Naglašena je važnost podizanja svijesti o ovom pitanju, što bi, kako je rečeno, trebalo rezultirati konkretnim koracima u zakonodavstvu, politici i praksi širom Europe. PSVE je predstavila Nacrt dodatnog protokola na Europsku konvenciju o ljudskim pravima, čije bi usvajanje pravo na siguran, čist, zdrav i održiv okoliš učinilo obvezujućim u svim zemljama koje ratificiraju ovaj Protokol.

Članovi PSVE glasovali su za izbor sudija Europskog suda za ljudska prava. Iz Republike Moldavije izabrana je Diana Scobioală, iz Češke Republike Katerina Šimáčková, te iz Ruske Federacije Mikhail Borisovich Lobov.

Nagrada Václav Havel za ljudska prava, kojom se odaje počast izuzetnim dostignućima civilnog društva u obrani ljudskih prava, dodijeljena je bjeloruskoj aktivistici za ljudska prava Mariji Kalesnikavi.

Naredno zasjedanje PSVE bit će održano od 24. do 28. siječnja 2022. godine. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću