MENI
29.9.2021.

Predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava Lazar Prodanović sudjelovao na Multilateralnom sastanku HUGEN mreže

Predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Lazar Prodanović sudjelovao je danas, u online formatu, na Mulilateralnom sastanku Mreže parlamentarnih odbora za ljudska prava i rodnu ravnopravnost Zapadnog Balkana (HUGEN mreža).

Na sastanku, čije je održavanje inicirao Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, razgovaralo se na temu unaprjeđenja položaja i kvaliteta života romske zajednice u svjetlu primjene Deklaracije partnera Zapadnog Balkana o integraciji Roma u sklopu procesa proširenja Europske unije (EU) - Deklaracija iz Poznanja.

U svom obraćanju sudionicima sastanka, predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava PSBiH Lazar Prodanović upozorio je da je inkluzija Roma u BiH kroničan problem, kome se, kako je rekao, mora pokloniti puna pozornost. S tim u svezi, Prodanović je podsjetio da su se Deklaracijom iz Poznanja nadležne vlasti zemalja koje teže članstvu u EU u narednom razdoblju obvezale na napredak u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, zdravstvene zaštite, obrazovanja i borbe protiv diskriminacije Roma. Prema riječima Prodanovića, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH donijelo je Akcijski plan za društvenu inkluziju Roma i Romkinja, kojim se targetiraju upravo pomenute oblasti u cilju pune implementacije Deklaracije iz Poznanja. Prodanović je najavio i aktivno uključivanje PSBiH i Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava PSBiH u praćenje implementacije Akcijskog plana, ali i podsticanje stalnih i neophodnih aktivnosti radi što većeg napretka u što kraćem razdoblju za dobrobit cijele romske zajednice u BiH (govor g. Prodanovića možete pročitati ovdje).

Osim razmjene iskustava iz zemalja regiona o primjeni Deklaracije iz Poznanja, sudionici sastanka posebno su razgovarali o načinima prevencije malodobnih i ugovorenih brakova u romskoj zajednici. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću