MENI
6.7.2021

Održana 26. sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma

Na 26. sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je, u prvoj komisijskoj fazi, Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

U vezi s ovim Prijedlogom zakona, Komisija je usvojila zaključak kojim se Vijeće ministara BiH zadužuje da, u skladu sa planiranim sredstvima u Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, prilikom donošenja odluka o korištenju sredstava sa pozicije rezerviranja - sredstva za borbu protiv pandemije koronavirusa, izdvoji dio sredstava za izgradnju nove zgrade Doma zdravlja u Bihaću koja je oštećena usljed zemljotresa u Republici Hrvatskoj krajem 2020. godine.

U prvoj komisijskoj fazi usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Članovi Komisije podržali su poslaničku inicijativu Vlatka Glavaša koja glasi: „Povodom istorijskog uspjeha košarkašica Bosne i Hercegovine i plasmana u četvrtfinale Eurobasketa, predlažem nadležnom ministarstvu i Vijeću ministara BiH da ovaj uspjeh adekvatno nagradi“.

Komisija je usvojila Konsolidirani godišnji izvještaj o sistemu finansijskog upravlјanja i kontrole u institucijama BiH za 2020., čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Usvojen je i Godišnji konsolidirani izvještaj unutarnje revizije za 2020. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma usvojila je i Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2020. godinu u dijelu nadležnosti ove Komisije, i to za slјedeće institucije:

  • Ministarstvo finansija i trezora BiH,
  • Upravu za indirektno oporezivanje BiH,
  • Agenciju za javne nabavke BiH.

Usvojen je i Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine za 2020. godinu.

Komisija je k znanju primila:

  • Informaciju o raspodjeli i korišćenju sredstava tekuće budžetske rezerve za period januar-decembar 2020. godine, čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora BiH,
  • Informaciju o raspodjeli i korišćenju sredstava tekuće rezerve dodijelјenih za saniranje ekonomskih šteta za period januar-decembar 2020. godine, čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora BiH. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću