MENI
6.7.2021.

Одржана 12. сједница Комисије за саобраћај и комуникације

На 12. сједници Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) усвојен је Извјештај о раду Савјета министара Босне и Херцеговине за 2020. годину, у дијелу који се односи на ђелокруг рада Министарства комуникација и транспорта БиХ.

Комисија је подржала посланичку иницијативу Едите Ђапо којом се задужују Савјет министара БиХ и надлежно Министарство комуникација и транспорта БиХ да, најкасније у року од три мјесеца, упуте Приједлог закона о измјенама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у Босни и Херцеговини, у сврху допуне предметног закона прекршајним одредбама у вези са насилничким понашањем у саобраћају.

Подржана је и посланичка иницијатива Шемсудина Дедића којом се обавезује Савјет министара БиХ да, у складу са својим надлежностима, хитно предузме активности према Министарству мора, промета и инфраструктуре Републике Хрватске с цилјем измјене и допуне Правилника о одређивању јавних цеста по којима се мора одвијати транзитни промет теретних возила кроз Републику Хрватску од 20. 05. 2021. године.

Комисија је подржала и модификовану посланичку иницијативу Клуба посланика СДА која гласи:

„Тражи се од Регулаторне агенције за комуникације БиХ, Савјета министара БиХ, Министарства комуникација и транспорта БиХ и јавних РТВ сервиса да, у року од 30 дана од усвајања ове иницијативе, проведу сљедеће и о томе обавијесте Представнички дом:

1. Задужује се Савјет министара БиХ, Министарство комуникација и транспорта БиХ, Регулаторна агенција за комуникације БиХ и јавни РТВ сервиси БХТ и РТРС да, најкасније до 20. јула 2021., одобре улазак у MUX А свим комерцијалним ТВ станицама у дигиталним областима Бања Лука, Сарајево, Мостар. Ово се односи искључиво на ТВ станице којима је РАК издао налог за гашење аналогних предајника у БиХ.

2. Задужује се Регулаторна агенција за комуникације БиХ да обустави тендере за MUX Ц и MUX Д јер су исти у супротности са усвојеном Стратегијом преласка са аналогног на дигитално емитирање којом је децидно одређено да се исти могу расписати шест мјесеци након гашења аналогног сигнала.

3. Задужује се Министарство комуникација и транспорта БиХ да у најкраћем року распише тендер за другу и трећу фазу дигитализације“. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу