MENI
6.7.2021

Održana 21. sjednica Komisije za vanjske poslove

Na 21. sjednici Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dato je pozitivno mišljenje, te Domu preporučeno davanje saglasnosti za ratificiranje Akata Svjetskog poštanskog saveza usvojenih na 3. vanrednom kongresu Svjetske poštanske unije, održanom 2019. godine u Ženevi.

Komisija je usvojila Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2020. godinu, u dijelu koji se odnosi na djelokrug rada Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Podržana je poslanička inicijativa Darijane Filipović i Predraga Kožula kojom „Predstavnički dom PSBiH zadužuje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH da preduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi do kraja 2021. godine osigurali pristupanje BiH u Međunarodno vijeće za maslinovo ulje – IOC. Zadužuju se navedena ministarstva da, svako iz svoje nadležnosti, podnesu izvještaj Predstavničkom domu PSBiH u roku od 60 dana od usvajanja inicijative“.

Komisija je k znanju primila i sljedeće izvještaje i materijale:

  • Zvanična posjeta predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakira Izetbegovića Republici Azerbejdžan od 7. do 10. juna 2021. godine;
  • Zabilješka s online sastanka predsjedavajućeg Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH Safeta Softića s predsjedavajućim Komisije za vanjske poslove i dijasporu Skupštine Kosova Hakijem Abazijem. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću