MENI
29.6.2021

Predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović sastao se u Briselu sa direktoricom EEAS-a za Zapadni Balkan

"Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sastao se danas u Briselu sa direktoricom u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku Angelinom Eichhorst. 

Na sastanku je razgovarano o evropskoj integraciji Bosne i Hercegovine, sa posebnim fokusom na ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. 

Eichhorst je, pozdravljajući napredak koji je ostvaren u ispunjavanju prioriteta, istaknula da integracija Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju ima njenu punu podršku, ali i podršku visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrela i cijele Evropske komisije. 

Izetbegović je upoznao Eichhorst sa dosadašnjim i planiranim aktivnostima u vezi sa reformama Ustava i izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, naglasivši potrebu uključivanja predstavnika svih parlamentarnih stranaka i međunarodne zajednice u razgovore na ovu temu. 

Predsjedavajući Doma naroda ponovio je važnost dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini u ovoj godini. 

Također je razgovarano o aktuelnoj pandemiji koronavirusa, njenom zdravstvenom i ekonomskom aspektu, te o ilegalnim migracijama". (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda Bakira Izetbegovića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću