MENI
16.4.2013

Članovi kolegija domova Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa delegacijom Velike narodne skupštine Republike Turske


Broj i spektar potpisanih međudržavnih ugovora između Republike Turske i Bosne i Hercegovine svjedoči o vrlo intenzivnoj saradnji dvije prijateljske zemlje. Zadatak je političara da takve veze pretvore u intenzivnu ekonomsku saradnju, istanuto je prilikom današnjeg zvaničnog susreta članova kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sa delegacijom Velike narodne skupštine Republike Turske koju predvodi predsjednik skupštine Cemil Çiçek.

Pozdravljajući visokog gosta predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Božo Ljubić istakao je kao ohrabrujući podatak da se Turska po nivou ulaganja u Bosnu i Hercegovinu za nekoliko godina popela sa 12. na 9. mjesto. Međutim, dodao je on, Bosna i Hercegovina je istinska investicijska prilika i naveo niz oblasti u kojima je moguće pojačati saradnju.

Po riječima predsjednika Çiçeka, Bosna i Hercegovina je prema broju realiziranih kontakata jedna od najviše rangiranih vanjskopolitičkih partnera Turske i svakako treba i dalje poticati saradnju na svim nivoima. On je pozdravio napore koje se čine na približavanju Bosne i Hercegovine članstvu u NATO i dalje obećao otvorenu podršku na tom putu. Çiçek je danas također naglasio da je Turskoj Balkan blizak prostor i da je ova zemlja zainteresirana za njegov napredak jer će na taj način i sama ili naprijed.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ognjen Tadić zahvalio se na podršci koju Turska pruža napretku Bosne i Hercegovine a zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović je naglasio da su vanjskopolitički ciljevi Turske i Bosne i Hercegovine vrlo slični i da postoji dosta prostora za međusobnu podršku a ohrabruje intenziviranje ekonomske saradnje. Dr. Bećirović je danas pokrenuo i inicijativu da se na jesen ove godine održi susret predsjednika parlamenata Turske, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine što bi doprinijelu jačanju međusobnih veza i stvaranju podloge za još intenzivniju privrednu saradnju.

Nadu u intenzivniju povezanost u budućnosti koja je bazirana na izrazitim prijateljskim vezama Bosne i Hercegovine i Turske izrazili su danas i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Milorad Živković i predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Halid Genjac koji je na susretu zastupao opravdano odsutnog predsjedavajućeg Doma naroda Sulejmana Tihića. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću