MENI
7.6.2021

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut sastao se s ambasadorom Japana u BiH

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damir Arnaut sastao se s ambasadorom Japana u BiH, Nj.E. Makotom Itom.

Sagovornici su se osvrnuli na saradnju između dvije zemlje, posebno na polju visokog obrazovanja, zaštite okoliša i u zdravstvenom sektoru, a ambasador Ito je istaknuo da Japan ostaje opredjeljen da pruža dalju podršku Bosni i Hercegovini na ovim i na drugim poljima.

Ambasador Ito i poslanik Arnaut također su razgovarali o nedavnom sastanku Vijeća za implementaciju mira, na kojem je potvrđeno imenovanje novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, te o ukupnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Poslanik Arnaut je istaknuo izuzetno pozitivnu ulogu koju Japan igra po pitanju promocije demokratskih vrijednosti, tržišne ekonomije, sigurnosnih standarda, te upotrebe najmodernijih tehnologija u različitim sektorima u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Ito je poslanika Arnauta također obavijestio o nedavnoj posjeti ministra vanjskih poslova Japana Bosni i Hercegovini, te se razgovaralo o potencijalnim posjetama članova Parlamenta Japana (Diet) nakon izbora koji će se u Japanu održati u septembru ove godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću