MENI
2.6.2021.

Održana 4. sjednica Interresorne radne skupine za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH

Članovi Interresorne radne skupine za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH održali su danas 4. sjednicu na kojoj su razmatrali prispjele primjedbe koje je na Poglavlje 1. "Temeljne odredbe" i Poglavlje 2. "Tijela za provedbu izbora" Izbornog zakona Bosne i Hercegovine dostavioUred za demokratske institucije i ljudska prava koji djeluje pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS/ODIHR) kao i Koalicija "Pod lupom".

Nakon rasprave u kojoj su članovi Interresorne radne skupine iznijeli niz vlastitih prijedloga za promjene teksta Izbornog zakona kao i principa na kojima bi one trebale počivati, zaključeno je da će svi prijedlozi za izmjene i dopune teksta Izbornog zakona biti blagovremeno dostavljene Tajništvu Interresorne radne skupine koje će ih ažurirati i pripremiti za odlučivanje na narednoj sjednici ovog radnog tijela.

Inače, prije početka rada po predloženom dnevnom redu, članovima Interresorne radne skupine obratli su se šef Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije u BiH Johann Sattler, zatim veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji Eric Nelson i šefica Misije OESS-a u BiH Kathleen Kavalec.

Oni su izrazili punu potporu radu na izmjenama izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini i izrazili očekivanje da će one rezultirati rješenjima koja će uvažiti promjene naložene presudama Europskog suda za ljudska prava i domaćih sudova, umanjiti mogućnost manipuliranja sa izbornim rezultatima i izbornih prijevara, te u konačnici povećati povjerenje građana u izborni proces.

Veleposlanici Sattler, Nelson i Kavalec danas su izrazili nadu da će u procesu izmjena izbornih propisa biti ostvarena široka suradnja sa nevladinim organizacijama i stručnjacima a nedvojbeno su ponudili i svaku pomoć institucija koje predstavljaju kako bi usvojena rješenja podigla razinu demokracije u Bosni i Hercegovini. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću