MENI
16.4.2013

Održana sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku


Na 23. sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržan je, sa amandmanima koji su usvojeni na prošloj sjednici Zajedničke komisije, Prijedlog zakona o izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, raseljenim osobama i povratnicima, predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvojen je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2012. godinu, u dijelu nadležnosti Zajedničke komisije za ljudska prava za sljedeće institucije: Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Službe za poslove sa strancima, Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja, Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH i Fonda za povratak.

Podržana je i upućena u daljnju parlamentarnu proceduru inicijativa poslanika Senada Šepića koja glasi: Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Vijeće ministara BiH i Konferenciju ministara BiH da u roku od 60 dana izrade precizne upute o potrebnom materijalu za svaki školski predmet, u skaldu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, prema kojima će maksimalna težina školske torbe s priborom i opremom biti ograničena na 10% tjelesne težine djeteta“.
U vezi zaključka br. 6., koji je Predstavnički dom usvojio na 46. sjednici održanoj 28.3.2013., povodom rasprave o Informaciji o realiziranju Plana mjera koje je iz svoje nadležnosti poduzelo Ministarstvo vanjskih poslova BiH za rješavanje problema građana Bosne i Hercegovine, koji su bili zaposleni u Republici Hrvatskoj i otpušteni s posla u periodu 1991.-1995, zaključeno je da se u maju ove godine održi međunarodna konferencija na kojoj će se raspravljati o pitanjima povrede ljudskih prava građana BiH koji su bili zaposleni u Republici Hrvatskoj i otpušteni sa posla u periodu od 1991. do 1995. godine.

Odlučeno je da se konačana odluka u vezi predstavke osuđenih osoba pred Sudom BiH na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom zavodu Foča donese na sljedećoj sjednici Zajedničke komisije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću