MENI
1.6.2021

Održana 16. sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH

Na 16. sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH tematski je razgovarano o trenutnim aktivnostima Bosne i Hercegovine u saradnji s NATO-om, kao i statusu i realizacija dokumenta Program reformi Bosne i Hercegovine.

U uvodnim napomenama predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Asim Sarajlić pojasnio je da je tematska sjednica rezultat zaključka usvojenog na 14. sjednici Zajedničke komisije, a kojim su Vijeće ministara BiH I Komisija za saradnju sa NATO-om obavezani da Zajedničkoj komisiji dostave informaciju o trenutnim aktivnostima Bosne i Hercegovine u saradnji s NATO-om, kao i o statusu i realizaciji dokumenta Program reformi Bosne i Hercegovine. Istim zaključkom čelni ljudi Komisije za saradnju s NATO-om obavezani su da informiraju članove Zajedničke komisije o aktivnostima koje provode u realizaciji Programa reformi što su po ocjeni članova Zajedničke komisije blagovremeno uradili.

Predsjedavajući Sarajlić u svom uvodnom obraćanju prezentirao je aktivnosti koje su realizirane u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a odnosile su se na saradnju sa NATO-om, nakon čega su se članovima Zajedničke komisije obratili komandant NATO-štaba Sarajevo brigadni general Eric Folkestad i predsjedavajući Komisije BiH za saradnju sa NATO-om Josip Brkić.

Nakon rasprave o informacijama Komisije za saradnju sa NATO-om, članovi Zajedničke komisije su usvojili jednogalsno sljedeće zaključke:

  1. Zajednička komisija je upoznata sa informacijama Komisije za saradnju sa NATO-om BiH koje daju jasan presjek trenutnih aktivnosti Bosne i Hercegovine u saradnji sa NATO-om.
  2. Program reformi Bosne i Hercegovine je od strane Zajedničke komisije prepoznat kao dokument za razgovor i dijalog o toku i načinu saradnje Bosne i Hercegovine sa NATO-om.
  3. Komisija za saradnju sa NATO-om BiH odgovorno i interresorno pristupa izvršavanju obaveza iz svoje nadležnosti i pruža mogućnost članovima Zajedničke komisije da prate status i realizaciju dookumenta Program reformi BiH kao i tok saradnje BiH sa NATO-om. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću