MENI
1.6.2021.

Članovi Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH primili polaznike 10. klase visokih studija sigurnosti i obrane Univerziteta odbrane Ministarstva odbrane Republike Srbije

Članovi Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost primili su danas u Sarajevu polaznike 10. klase visokih studija sigurnosti i obrane Univerziteta odbrane Ministarstva odbrane Republike Srbije, s rektorom Univerziteta odbrane general - potpukovnikom Goranom Radovanovićem na čelu.

Predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva Asim Saraljić informirao je goste iz Beograda o dobrim i sadržajnim bilateralnim odnosima između parlamentarnih povjerenstava/odbora za obranu i sigurnost BiH i Republike Srbije, kao i izaslanstava u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. On je gostima iz Srbije prezentirao organizaciju i osnovne nadležnosti Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH, naglašavajući da Zajedničko povjerenstvo, osim informacija koje dobiva od Ministarstva obrane BiH, Ministarstva sigurnosti BiH i drugih institucija, vrši i terenske posjete jedinicama i zapovjedništvima Oružanih snaga BiH (OSBiH) kako bi stekao uvid u realno stanje i na taj način, u suradnji s odgovornim osobama u Ministarstvu obrane i OSBiH, rješavalo aktualne probleme u sektoru obrane i sigurnosti u našoj zemlji.

Rektor Univerziteta odbrane Ministarstva odbrane Republike Srbije general - potpukovnik Goran Radovanović i načelnik visokih studija sigurnosti i obrane pukovnik Branko Mišić zahvalili su se na srdačnom prijamu, te su upoznali domaćine s programom i načinom rada Škole nacionalne odbrane, apostrofirajući internacionalni karakter visokih studija sigurnosti i obrane. Posebno je istaknuo dobre rezultate koje ostvaruju polaznici iz Bosne i Hercegovine.

Tijekom sastanka, kojem je, osim članova Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnosti BiH, nazočio i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović, razgovaralo se i o bilateralnoj suradnji oružanih snaga dviju zemalja, koja se, kako je rečeno na sastanku, ogleda u programima obuka vojnih osoba, odnosno njihovom tehničkom, informatičkom i stručnom usavršavanju. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću