MENI
31.5.2021

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović razgovarao sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH

"Magazinović – Sattler: Iskoristiti fokus evropskih zvaničnika 

Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH održao je sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johanom Satlerom.

Na sastanku je, između ostalog, razgovarano o reformi Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Zakonu o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH, te o Zakonu o javnim nabavkama BiH.

Magazinović je izrazio zahvalnost na podršci koju su Delegacija EU i Ambasada SAD uputili članovima Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva, a posebno u segmentu transparentnog i otvorenog rada ovog tijela, kako prema javnosti, tako i prema nevladinim organizacijama. Istakao je svoje očekivanje da proces promjena izbornog zakona završi usvajanjem rješenja koje će omogućiti transparentan, fer i pošten izborni proces uz korištenje modernih tehnologija, stavivši u fokus sprječavanje izbornih krađa.

Magazinović je upoznao sagovornika i sa detaljima promjena Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine koji je Klub SDP BiH uputio u proceduru, a koji predviđa finansiranje izbora i onda kada budžet nije usvojen, čime se onemogućava blokada održavanja izbora o kojoj se već sada intenzivno govori.

Gospodin Sattler je još jednom naglasio svoju opredijeljenost da pomogne u ključnim reformama koje će Bosnu i Hercegovinu približiti Evropskoj uniji. Tom prilikom je istakao da je veoma važno da opozicija učestvuje u svim procesima i u skladu sa svojim kapacitetima da doprinos napretku države. Šef Misije EU u Bosni i Hercegovini je posebno potcrtao da je naša regija ponovo u fokusu evropskih zvaničnika i da domaće političke snage trebaju biti svjesni te prilike i iskoristiti je ispunjavajući preuzete obaveze.
Klub poslanika SDP BiH." (saopćenje iz Kluba poslanika SDP BiH) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću