MENI
26.5.2021.

Održana 3. sjednica Interresorne radne skupine za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH

Na 3. sjednici Interresorne radne skupine za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine usvojen je Poslovnik Interresorne radne skupine.

Prema usvojenom Poslovniku, Interresorna radna skupina, u pravilu, odlučuje konsenzusom. U slučaju da se konsenzus ne postigne, Interresorna radna skupina, prema Poslovniku, odluke donosi dvotrećinskom većinom od ukupnog broja nazočnih članova koja mora sadržavati najmanje po dva glasa iz svakog od konstitutivnih naroda, od kojih oba ne mogu biti iz Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Odredbe usvojenog Poslovnika preciziraju da kvorum za rad Interresorne radne skupine čini 10 članova, od kojih su obvezno zastupljeni članovi PSBiH iz obaju domova i Vijeća ministara BiH, te najmanje po dva člana iz svakog konstitutivnog naroda, od kojih oba ne mogu biti iz Zastupničkog doma PSBiH.

Članovima Interresorne radne skupine obratio se politički savjetnik u Misiji OESS-a u BiH Ahmed Rifatbegović, koji je podsjetio na preporuke iz tri posljednja izvješća OESS-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i naglasio spremnost Misije OESS-a u BiH da radu Interresorne radne skupine pruži tehničku, stručnu i logističku potporu.

Članovi Interresorne radne skupine saslušali su i obraćanje ravnatelja projekta Koalicije „Pod lupom“ Darija Jovanovića, koji je govorio o značaju suradnje sa nevladinim sektorom, te istakao 11 prioriteta koje ta Koalicija smatra ključnim za unaprjeđenje izbornog procesa u cjelini.

Članovi Interresorne radne skupine na ovoj sjednici razmijenili su mišljenja i stavove o metodologiji i dinamici rada u narednom razdoblju. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću