MENI
26.5.2021.

Одржана 3. сједница Интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства БиХ

На 3. сједници Интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства Босне и Херцеговине усвојен је Пословник Интерресорне радне групе.

Према усвојеном Пословнику, Интерресорна радна група, у правилу, одлучује консензусом. У случају да се консензус не постигне, Интерресорна радна група, према Пословнику, одлуке доноси двотрећинском већином од укупног броја присутних чланова која мора садржавати најмање по два гласа из сваког од конститутивних народа, од којих оба не могу бити из Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ).

Одредбе усвојеног Пословника прецизирају да кворум за рад Интерресорне радне групе чини 10 чланова, од којих су обавезно заступљени чланови ПСБиХ из оба дома и Савјета министара БиХ, те најмање по два члана из сваког конститутивног народа, од којих оба не могу бити из Представничког дома ПСБиХ.

Члановима Интерресорне радне групе обратио се политички савјетник у Мисији ОЕБС-а у БиХ Ахмед Рифатбеговић, који је подсјетио на препоруке из три посљедња извјештаја ОЕБС-ове Канцеларије за демократске институције и људска права (ODIHR) и нагласио спремност Мисије ОЕБС-а у БиХ да раду Интерресорне радне групе пружи техничку, стручну и логистичку подршку.

Чланови Интерресорне радне групе саслушали су и обраћање директора пројекта Коалиције „Под лупом“ Дарија Јовановића, који је говорио о значају сарадње са невладиним сектором, те истакао 11 приоритета које та Коалиција сматра кључним за унапређење изборног процеса у цјелини.

Чланови Интерресорне радне групе на овој сједници размијенили су мишљења и ставове о методологији и динамици рада у наредном периоду. (крај)

 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу