MENI
25.5.2021.

Održana 20. sjednica Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma

Na 20. sjednici Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH i podržani su principi Prijedloga zakona o izmjeni Kaznenogf zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj zastupnik Denis Zvizdić.

Povjerenstvo po drugi put nije utvrdilo usuglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sustavom BiH, niti je podržalo principe za sljedeće prijedloge zakona:

  • Prijedlog zakona o Visokom tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine, čiji su predlagatelji zastupnici iz Kluba Demokratske fronte,
  • Prijedlog zakona o Uredu disciplinskog tužitelja Bosne i Hercegovine, čiji su predlagatelji zastupnici iz Kluba Demokratske fronte,
  • Prijedlog zakona o Visokom sudbenom vijeću Bosne i Hercegovine, čiji su predlagatelji zastupnici iz Kluba Demokratske fronte. 

Sa dnevnog reda današnje sjednice Povjerenstva skinut je Nacrt izmjena i dopuna Poslovnika Zastupničkog doma, koji je sačinio Ured tajnika Ustavnopravnog povjerenstva u suradnji sa Zakonodavno-pravnim sektorom Tajništva PSBiH.

Radi nenazočnosti predlagatelja, sa dnevnog reda sjednice skinuta je inicijativa Agencije za ravnopravnost spolova BiH za održavanje zajedničke tematske sjednice Ustavnopravnog povjerenstva Doma naroda, Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma, Povjerenstva za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma i Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava PSBiH, a u svezi s provedbom Preporuka 12 (a) iz zaključnih zapažanja UN-ovog Komiteta za eliminaciju svih oblika diskriminacije nad ženama (CEDAW) na VI. Periodično izvješće Bosne i Hercegovine o provedbi preporuka CEDAW, čiji je podnositelj: Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH - Agencija za ravnopravnost spolova BiH. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću