MENI
24.5.2021

Održana 30. sjednica Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH

Članovi Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine na 30. sjednici obavili su saslušanje predsjednika Okružnog privrednog suda u Banjaluci Asmira Koričića.

Sudija Koričić u svom svjedočenju osvrnuo se na stanje u pravosuđu u svjetlu funkcionisanja i rezultata Okružnog privrednog suda u Banjaluci i privrednih sudova u Republici Srpskoj.

Prema riječima Koričića, u posljednjih pet godina značajno je unaprijeđen rad Okružnog privrednog suda u Banjaluci, budući da je, kako je rekao, značajno smanjen broj neriješenih predmeta, povećan broj zaposlenih u toj pravosudnoj instituciji, čime je povećana produktivnost i efikasnost rada. Koričić je naglasio da su, na osnovu rezultata rada Okružnog privrednog suda u Banjaluci, oslobođena i u privredu vraćena značajna sredstva zarobljena sudskim postupcima.

Odgovarajući na pitanja članova Privremene istražne komisije, sudija Koričić upozorio je na postojanje sprega između politike i nosilaca pravosudnih funkcija, te naglasio da je korupciju u pravosuđu neophodno rješavati u institucijama sistema.

Sudija Koričić osvrnuo se i na mogućnost zloupotreba u korištenju CMS sistema, naglašavajući kako je korištenje tog sistema potrebno zakonski regulisati. Govorio je i o pojavi resignacije predmeta, te se založio za to da se ne resigniraju predmeti koji su dovedeni do zakazivanja prvog ročišta. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću