MENI
21.5.2021.

Održana 71. sjednica Vijeća nacionalnih manjina BiH

Na 71. sjednici Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine primljena je k znanju Informacija u kojoj je sadržan kronološki pregled aktivnosti i status provedbe presude u predmetu “Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine”, čiji je podnositelj Dervo Sejdić.

Članovi Vijeća primili su k znanju i Informaciju o početku realizacije Programa „Romacted II“ 2021.- 2024. u Bosni i Hercegovini.

Podnositelj Informacije Nedžad Jusić kazao je da će druga faza Romacted-a, programa koji financiraju Europska unija i Vijeće Europe, biti implementirana u naredne četiri godine, te da se odnosi na zemlje Zapadnog Balkana i Tursku. Kako je Jusić obrazložio, predviđeno je da nadležni timovi za potporu budu sastavljeni od organizacija za potporu, tematskih konsultanata i fasilitatora, te da u svakoj zemlji-korisniku organizacija za potporu bude odgovorna za implementaciju ovog programa. Za implementaciju programa u našoj zemlji određena je organizacija “Euro Rom” iz Tuzle, dok će gospodin Nedžad Jusić imati ulogu kontakt  – točke.

K znanju su primljeni i sljedeći dokumenti pristigli Vijeću:

  • Izvješće sa trećeg sastanka Koordinacijskog odbora za nacionalne manjine, čiji je izvjestitelj Dragan Marković,
  • Odgovor Općine Ilidža u svezi s pokušajem uklanjanja romskog naselja u ovoj Općini,
  • Prijedlog dopisa za nadležna tijela vlasti u svezi s osiguravanjem financiranja udruženja nacionalnih manjina u BiH,
  • Informacija o statusu zahtjeva za informacijom upućenom Odboru za Rome, a u svezi s izlaznošću Roma na lokalne izbore,
  • Informacija o tehničkoj opremljenosti Vijeća nacionalnih manjina BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću