MENI
18.5.2021

Delegacija PSBiH učestvovala na Proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Asim Sarajlić i članovi Delegacije Nikola Lovrinović i Obren Petrović učestvovali su u radu Proljetnog zasjedanja PSNATO-a, koje je održano u online formatu.

Na plenarnoj sjednici, koja je održana nakon sjednica komiteta, učesnicima Proljetnog zasjedanja obratili su se predsjedavajući PSNATO-a, američki kongresmen Gerald E. Connolly, te zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoană.

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoană u svom govoru istakao je da vrata NATO-a trebaju ostati otvorena za Gruziju i Ukrajinu, ali i za Bosnu i Hercegovinu.  Najavio je i predstojeći Samit NATO-a, koji će biti održan 14. juna ove godine i koji će, kako je rekao Geoană, ponuditi jedinstvenu priliku za otvaranje novog poglavlja i za jačanje NATO-a kao oličenja trajnih veza Evrope i Sjeverne Amerike, zasnovanih na zajedničkim demokratskim vrijednostima i kolektivnoj sigurnosti.

Predsjedavajući Connolly je u svom izlaganju naglasio da je PSNATO-a  “predana demokratiji, ljudskim pravima i vladavini zakona”, te je insistirao na bezuslovnom prekidu sukoba između Izraela i Palestine i vraćanju pregovorima i dijalogu.

Tokom zasjedanja naglašeno je da NATO treba da potvrdi jedinstvo zasnovano na zajedničkim demokratskim vrijednostima jer se, upozoreno je, suočava sa sistemskom konkurencijom iz Rusije i Kine, te nizom aktuelnih izazova, počev od terorizma do klimatskih promjena i pandemije virusa korona. S tim u vezi, države članice pozvane su da podrže čvrst odgovor NATO-a na napore Rusije da destabilizuje saveznike i partnere. Istovremeno, učesnici Proljetnog zasjedanja PSNATO-a pozvani su i na jedinstven glas u odnosima sa  Kinom i Rusijom, uključujući i oživljavanje partnerskih odnosa s tim državama. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću