MENI
18.5.2021.

Изашао нови број „Парламента“ за период јануар - март 2021. године

Нови број „Парламента“, публикације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) коју припрема и уређује Информационо – документациони сектор ПСБиХ, доноси чланак о учешћу чланова колегијума оба дома ПСБиХ на Конференцији предсједавајућих парламената у Босни и Херцеговини, која је одржана у Мостару. „Парламент“ преноси да је на Конференцији, која је одржана у оквиру Twinning пројекта „Подршка Европске уније (ЕУ) парламентима у Босни и Херцеговини у пословима европских интеграција“, усвојен План приоритета за парламенте у БиХ за убрзање процеса европских интеграција, те потписана Заједничка изјава у којој су највиши представници парламената у БиХ изразили посвећеност и спремност да подузму мјере на провођењу Плана приоритета и на реализацији 14 кључних приоритета из Мишлјења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.

У новом броју „Парламента“ објављена је и вијест о састанку руководства ПСБиХ са министром иностраних послова Републике Италије Luigijem Di Maiom, на којем је, како преноси билтен, у фокусу разговора саговорника била актуелна ситуација везана за мигрантску кризу и пандемију коронавируса, те изазови са којима се БиХ сусреће на путу ка чланству у евроатлантским интеграцијама.

„Парламент“ извјештава и о учешћу делегација ПСБиХ у међународним активностима, те издваја учешће чланова Делегације ПСБиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе (ПССЕ) на првом дијелу редовног годишњег засједања ПССЕ.

Штампани билтен ПСБиХ доноси и информације о активностима радних тијела ПСБиХ и садржајима њихових сједница, с посебним акцентом на сједнице Привремене истражне комисије Представничког дома ПСБиХ за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ, на којима су чланови Комисије саслушали значајан број свједока који су говорили о стању у бх. правосуђу.

Опширну информацију „Парламент“ доноси и о одржаној тематској сједници Заједничке комисије за људска права, на којој је обављена расправа о људским правима жена у БиХ, те о могућностима побољшања положаја жена у друштву и унапређења система заштите жена од родно заснованог насиља.

У новом броју билтена ПСБиХ објављене су и вијести о активностима других парламентарних тијела ПСБиХ, првенствено Независног одбора ПСБиХ, који је одржао конститутивну сједницу новог сазива.

Осим активности радних тијела ПСБиХ, у новом броју „Парламента“ извјештава се и о томе да је Секретаријат ПСБиХ почео са примјеном Методологије за распоређивање запослених унутар платних разреда, те о Упутству о измијењеном начину рада, које је, због погоршане епидемиолошке ситуације, усвојио Колегијум Секретаријата ПСБиХ. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу