MENI
23.4.2013

Obraćanje članice Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Milice Marković na skupu Globalnog djelovanja parlamentaraca (PGA)


Članica Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Milica Marković obratila se na skupu Globalnog djelovanja parlamenataraca (PGA), koji je održan pod nazivom „Međunarodni krivični sud, kriza u Siriji i Vijeće sigurnosti: turski pristup odgovornosti i vladavina prava“.
Skup je inače održan na marginama održavanja Drugog dijela redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, a Milica Marković je govorila o stavu Evrope o krizi u Siriji, čiji tekst obraćanja prenosimo u cijelini:

"Sukob u Siriji danas predstavlja pitanje od interesa za mnoge države i politike. Takođe, ovaj problem je i poligon u kojem se suprotstavljaju mnogobrojni i različiti interesi. Ali, u cijeloj toj priči, kakva je pozicija Evrope? Kao kontinent u kojem se nalaze države i institucije koje zagovaraju ljudska prava, zaštitu ljudskog integriteta, Evropa ne može ostati ravnodušna na ovaj sukob koji je doveo do pravog građanskog rata i koji i dalje predstavlja veoma ozbiljnu prijetnju sigurnosti i stabilnosti cijele regije, posljedica sukoba je već 4 miliona izbjeglica. Ovaj konflikt je prouzrokovao patnje milionima Sirijaca, više hilajda ljudi je ubijeno, uništena je infrastruktura i kulturno naslijeđe. Tim povodom, više evropskih institucija su zauzele svoj stav povodom ovog konflikta. Čak i Evropska unija misli da se ključ za rješavanje sukoba nalazi u posredništvu koje olakšava politički proces pod sirijskim vođstvom. Unija daje punu podršku zajedničkom specijalnom
predstavniku Ujedinjenih nacija i Lige arapskih država koji favorizuje vjerodostojnu i efikasnu politiku. Ovaj proces bi trebao biti zasnovan na principima navedenim u Kominikeu iz Ženeve iz 2012. godine i Rezoluciji 2042. Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Evropska unija je krajnje zabrinuta pogoršavanjem humanitarne situacije. Ona je već dala 428 miliona eura humanitarne pomoći za sirijsko stanovništvo, a ujedno je i glavni dobavljač humanitarne pomoći u okviru sirijske krize. Od suštinske važnosti je garantovati neometan pristup kako bi se ispunile potrebe građana i dostavila potrebna humanitarna i medicinska pomoć stanovništvu. Evropska unija je i dalje veoma zabrinuta opštim i sistematskim kršenjima ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, prema mišljenju Nezavisne međunarodne istražne komisije, ta kršenja bi mogla predstavljati zločin protiv čovječnosti i ratni zločin prema definiciji navedenoj u Rimskom statutu Evropskog krivičnog suda.

U tom kontekstu, Parlamentarna skupština Vijeća Evrope je usvojila dvije rezolucije u aprilu i u oktobru 2012. godine o situaciji u Siriji, a posebno o humanitarnoj krizi u Siriji, i pozvala je zemlje članice da osude stalna i flagrantna kršenja ljudskih prava u Siriji koja predstavljaju zločine protiv čovječnosti, kao što su mučenja i seksualno nasilje, uključujući i ona počinjena nad djecom. Skupština je potvrdila svoj stav da sva kršenja ljudskih prava i zločini moraju biti detaljno istraženi i da njihovi počinioci moraju biti privedeni pred lice pravde, odnosno pred Međunarodni krivični sud.

Na kraju, može se zaključiti da je kriza u Siriji dosta ozbiljna i složena i da Evropa nije jedina koja treba dati svoj doprinos dobrom i trajnom rješenju.
I ova današnja sjednica predstavlja izvjestan doprinos s ciljem rješavanja sirijskog problema u interesu građana i nevinih ljudi." (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću