MENI
27.10.2015.

Одржана 15. сједница Комисије за финансије и буџет Представничког дома



 
На 15. сједници Комисије за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) усвојено је Збирно мишљење о ревизорским извјештајима о финансијском пословању институција БиХ за 2014. годину, које ће, с приједлозима закључака, бити упућено Представничком дому ПСБиХ на изјашњавање.

У усвојеним закључцима из Збирног мишљења, Комисија Представничком дому ПСБиХ предлаже да прихвати 73 ревизорска извјештаја о финансијском пословању институција БиХ за 2014. годину. Предложено је да се прихвати 66 ревизорских извјештаја чије је финансијско пословање оцијењено ревизорским „позитивним мишљењем“ и „позитивним мишљењем са истицањем предмета“, као и да се прихвати 7 ревизорских извјештаја, чије је финансијско пословање оцијењено ревизорским „мишљењем с резервом“, „мишљењем с резервом уз истицање предмета“ и „позитивним мишљењем са истицањем предмета“.

Представничком дому ПСБиХ предложено је и да обавеже руководство 36 институција БиХ, чије је финансијско пословање у 2014. години оцијењено ревизорским „позитивним мишљењем са истицањем предмета“, на подузимање свих потребних мјера из надлежности сваке институције посебно, како би се избјегле даље посљедице проблема у пословању на које је ревизија скренула пажњу при истицању предмета у позитивном мишљењу, а посебно да материјалност таквих налаза ревизије евентуално не прерасте у будуће квалификације у наредним извјештајима ревизије.

Дому је предложено да усвоји и предложене закључке за 7 институција БиХ, који су садржани у појединачним мишљењима Комисије за сваку институцију БиХ, а чији су ревизорски извјештаји финансијског пословања за 2014. годину били предмет детаљне анализе Комисије.

Представничком дому ПСБиХ предложено је, такође, да тражи од Савјета министара БиХ да, најкасније до краја фебруара 2016. године, размотри ревизорске извјештаје за 2014. годину, с акцентом на седам институција БиХ чији су ревизорски извјештаји финансијског пословања за 2014. годину оцијењена ревизорским „мишљењем с резервом“, „мишљењем с резервом са истицањем предмета“ и једним извјештајем с „позитивним мишљењем са истицањем предмета“, те да о томе сачини цјеловиту информацију и достави је ПСБиХ у року не дужем од 30 дана од датума разматрања. Како се појашњава у закључку, информација ће минимално садржавати програме активности и мјера које ће се подузети код седам институција БиХ с циљем превазилажења потешкоћа у пословању и превентивног дјеловања како се исте потешкоће не би поновиле у наредним извјештајима.

Такође, информација треба садржавати и изјашњење Савјета министара БиХ о системским мјерама које је предложила Канцеларија за ревизију институција БиХ, како би се на системском нивоу отклонили узроци понављања одређених ревизорских налаза.

У предложеном закључку наводи се и то да информација треба садржавати и изјашњење Савјета министара БиХ у програмском формату, са носиоцима обавеза и роковима за извршење активности усмјерених ка јачању контролног окружења, доношењем нових прописа или доградњом постојећих прописа, као и активности и мјере усмјерене ка додатном јачању надзора и контролних поступака.

Након расправе о Збирном мишљењу, Комисија је усвојила и закључак да се одржи састанак са представницима институција БиХ чији су извјештаји финансијског пословања за 2014. годину оцијењени ревизорским „мишљењем с резервом“ и „мишљењем с резервом са истицањем предмета“, како би се чланови Комисије упознали с тим да ли се проводе препоруке Канцеларије за ревизију БиХ које су наведене у ревизорским извјештајима.

Такође, закључено је и да је потребно одржати састанак са новим руководством Канцеларије за ревизију институција БиХ, чији је избор у току, како би се постигао договор о модалитетима сарадње Комисије са Канцеларијом за ревизију институција БиХ. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу